© Baykuş Haber

Türkiyede ilk olan sistemin mahsulleri büyüdü, hasat şenlikle başlayacak

YAPILAN ÇALIŞMAYLA TÜRKİYE'DE İLK OLAN YENİ NESİL TEKNOLOJİK SİSTEM ORGANOMİNERAL TOPRAKSIZ TARIM AR-GE SERASININ İLK MAHSULLERİ BÜYÜMEYE BAŞLADI. KOCAELİ'NİN DARICA İLÇESİNDE TOPRAK YERİNE MİNERALLİ TAŞLAR KULLANILARAK YETİŞTİRİLEN DOMATESLER, HAZİRAN AYININ SONUNDA DÜZENLENECEK HASAT ŞENLİĞİYLE TOPLANMAYA BAŞLANACAK.

Türkiye'de bir ilke imza atılarak hayata geçirilen Yeni Nesil Teknolojik Sistem Organomineral Topraksız Tarım Ar-Ge Serası'nda ilk mahsuller büyümeye başladı. Kocaeli'nin Darıca ilçesinde yer alan bu serada, geleneksel toprak kullanımı yerine mineralli taşlar tercih edilerek yetiştirilen domatesler, Haziran ayının sonunda düzenlenecek hasat etkinliği ile toplanmaya başlanacak.

Darıca Kaymakamlığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Darıca Belediyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi iş birliğiyle başlatılan bu organomineral hidroponik sistemde ata tohumu ve çeşitli fideler kullanıldı. Türkiye'de ilk kez uygulanan bu sistemde, toprak yerine mineralli taşlar kullanılması öne çıkıyor. Bu sistemde organomineral besin eriyiği defalarca kullanılarak atık oluşumu engelleniyor ve aynı zamanda sera çelik konstrüksiyon üzerinden yağmur suyu hasadı yapılması, su tasarrufunu artırıyor.

Haziran sonunda düzenlenecek olan hasat şenliği ile bu sistemin ilk ürünleri toplanmaya başlayacak. Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, bu inovatif tarım sistemi hakkında yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Başkan Bıyık, bu projenin amacının farkındalık oluşturmak olduğunu ve üretilen mahsulleri ihtiyaç sahiplerine dağıtacaklarını belirtti. Ayrıca, serada elde edilen mahsul miktarının Haziran sonuna kadar 50 ton civarında olmasını beklediklerini ifade etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER