© Baykuş Haber

UAEA, Zaporijya Nükleer Santralindeki denetimlerde patlayıcı maddeye rastlamadı

UAEA, ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİ’NDEKİ DENETİMLERDE PATLAYICI MADDEYE RASTLANMADI

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Zaporijya Nükleer Santrali'nde gerçekleştirdikleri denetimler sonucunda patlayıcı maddeye rastlanmadığını ve tesisin mayın veya patlayıcı içermediğini doğrulamak için ek erişim talebinde bulunduklarını açıkladı. Zaporijya Nükleer Santrali'nde Ukrayna'nın Rusya tarafından yerleştirildiği iddia edilen patlayıcı maddelerle ilgili gündemdeki endişeler devam ederken, Grossi yazılı bir açıklama yaparak denetim süreçlerine dair bilgi verdi. Grossi, Zaporijya Nükleer Santrali'nin büyük soğutma havuzunun çevresi dahil olmak üzere tesisin genelinde düzenli denetlemeler yapıldığını ve şimdiye kadar herhangi bir mayın veya patlayıcı maddeye rastlanmadığını belirtti.

UAEA uzmanlarının, bölgedeki askeri gerilim ve faaliyetlerin arttığı bir dönemde gerçekleri doğrulayabilmek için ek erişim talebinde bulunduğunu ifade eden Grossi, özellikle reaktör ünitelerinin çatılarına, türbinlere ve soğutma sisteminin bazı bölgelerine erişimin önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Zaporijya Nükleer Santrali'nin iç ve çevresinde patlayıcı madde bulunabileceği yönündeki haberlere dikkat çekti ve bağımsız ve tarafsız raporlamaların tesisin mevcut durumunu netleştirmeye yardımcı olacağını belirtti.

Grossi, son zamanlarda tesisin yakınında bombardıman veya patlama yaşanmadığını ve askeri varlığın değişmediğini de sözlerine ekledi. Zaporijya Nükleer Santrali ile ilgili olarak çıkan haberler hakkında bilgi sahibi olduklarını belirten Grossi, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin, Rus birliklerinin santralin çatılarına patlayıcıya benzeyen maddeler yerleştirdiği iddiasını gündeme getirdiği açıklamasını hatırlattı. Zelenskiy, bu iddianın dünya için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtmişti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER