© Baykuş Haber

Uçan kalem yöntemiyle 20 milyon liralık vurgun

UÇAN KALEM DİYE TABİR EDİLEN SİLİNEBİLİR KALEMLE KARŞILIKSIZ ÇEK İMZALAYAN ŞÜPHELİLER 127 KİŞİYİ 20 MİLYON LİRA DOLANDIRDI. BUNUN ÜZERİNE ANKARA İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ MALİ SUÇLARLA MÜCADELE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNCE ANKARA MERKEZLİ 17 İLDE ÖRGÜTE YÖNELİK OPERASYON DÜZENLENDİ.

Ankara merkezli 17 ilde gerçekleşen operasyon, bir örgütün piyasayı dolandırma amacıyla 37 paravan şirket kurduğu ve karşılıksız çeklerle dolandırıcılık faaliyetleri gerçekleştirdiği tespit edilen bir olaya yönelik olarak düzenlendi. Bu örgütün, işlem yapmadan hazır para kazanmak isteyen kişilere cüzi miktarlar ödeyerek şirketler kurduğu ve bu şirketler adına kesilen karşılıksız çeklerle dolandırıcılık yaptığı belirlendi. Ayrıca, şirketlerin kuruluş aşamasında güven oluşturmak ve bankalar nezdinde sanal bir ticari hacim oluşturmak için çeklerin ödendiği saptandı.

Dolandırıcılar, karşılıksız çekleri nakde çevirmek amacıyla piyasadan araç, makine ve malzeme satın aldı ve daha sonra bu ürünleri diğer şüphelilere veya yine paravan şirketlere devretti. Bu şekilde karşılıksız çeklerin nakde çevrildiği belirlendi.

Operasyon sırasında yapılan incelemede, dolandırıcıların birçoğu karşılıksız çekleri "uçan kalem" olarak bilinen silinebilir kalemlerle yazdığı ve gerektiğinde bu çekleri tekrar kullanmak için ısıtarak yazılarını sildikleri tespit edildi. Ayrıca, paravan şirketler aracılığıyla çeklerin izini kaybettirmeye çalışarak mağdurların hukuki süreçte şerh ve tedbir kararı almasının önüne geçtikleri belirlendi.

Bu örgütün faaliyetleri sonucunda yaklaşık 20 milyon Türk lirası haksız kazanç sağladığı ve 127 mağduru olduğu tespit edildi. Bu çerçevede, operasyon kapsamında 80 şüpheliye yönelik sabah saat 06.00'da eş zamanlı operasyon düzenlendi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER