© Baykuş Haber

Ucuz güneş gözlüğü UV ışınlarından korumuyor

UCUZ GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ UV IŞINLARINDAN KORUMUYOR

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Yelda Ertürk, güneş gözlükleri ve göz sağlığıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Dr. Ertürk, güneş ışınlarının insan sağlığı için bazı riskler taşıdığını belirtti. İnsan gözünün UV ışınlarını algılayamadığını ve bu ışınların görünmez olduğunu açıkladı. Bu UV ışınlarının UVA, UVB ve UVC olarak üçe ayrıldığını ifade eden Dr. Ertürk, UVC'nin zararlı olduğunu ancak atmosferde tutulduğu için insanlara zarar vermediğini söyledi.

Güneş gözlüğü seçerken dikkat edilmesi gerekenleri de vurgulayan Dr. Ertürk, kaliteli güneş gözlüğünün sadece cam rengi veya fiyatıyla değil, camın hammaddesi ve sahip olduğu UV koruma kaplamasıyla belirlendiğini açıkladı. Kaliteli gözlüklerin yüzde 100 UVA ve UVB blokajı sağladığını, ucuz gözlüklerin ise bu korumayı sağlayamadığını belirtti.

Ayrıca, gözlük alırken mutlaka kalite belgesinin sorulması gerektiğini ve bu belgede yüzde 99 ve üzerinde UV koruması olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Dr. Ertürk, güneş gözlüklerinin cam kalitesini kontrol etmek için de önerilerde bulundu ve gözlüğü taktıktan sonra dikey bir çizgiye odaklanmanın cam kalitesini test etmek için kullanılabileceğini belirtti.

Son olarak, güneş gözlüklerinin UV ışınlarından koruma sağladığına, görüş netliğini artırdığına ve göz sağlığını koruduğuna dikkat çekerek, güneşli günlerde ve gün ışığı yansımalarının olduğu havalarda güneş gözlüğü kullanımını tavsiye etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER