© Baykuş Haber

Uludağın zirvesinde ayıların izinde

Bursa'nın Uludağ zirvesinde, izleri takip ederek insan ayaklarının nadiren bastığı noktalara yürüyüş yapan Bursalı dağcılar, kış uykusundan yeni uyanan 2 farklı ayı ailesini gözlemlemeyi başardı. Sonbahar ve kış mevsimlerinin gecikmesi nedeniyle hala karla kaplı olan bu zirvede, kış uykusunu tamamlayan ve mağaralarından çıkan 2 farklı anne ayı ile onların 5 yavrusu yiyecek arayışında görüntülendi.

Bursalı deneyimli dağcı İsmet Şentürk, Uludağ'ın zirvesinde daha önce ziyaret edilmemiş noktalara doğru yol aldı. Aralık ayında kış uykusuna çekilen ayıların uyanışı, mevsimlerin değişikliği ve soğuk havalar nedeniyle Haziran aylarına kadar sürdü. Hala karla kaplı zirvede ayı izlerini takip eden Şentürk ve ekibi, ilk izleri bulduktan sonra takip ettikleri ayı ailesinin bir anne ve üç yavru ayıdan oluştuğunu tespit etti. Zorlu bir tırmanışın ardından karşıda anne ayı ve üç yavrusunu gören dağcılar, bu anları kameraları ile kaydederek ölümsüzleştirdi. Yavru ayıların henüz yeni doğdukları için karla yürümekte zorlandıkları gözlendi.

Bir süre sonra başka bir ayı ailesini fark eden dağcılar, bu aileyi de görüntüleyerek zorlu zirve yolculuklarını tamamladılar. Bu deneyimleri yaşarken, dağcılar aynı zamanda büyük bir korku içinde olduklarını ifade ettiler.

Uludağ Milli Parkı içinde, dağın kuzey yüzünde iki farklı ayı ailesiyle karşılaştıklarını belirten İsmet Şentürk, "Küresel ısınmanın tüm dünyada devam ettiği ve mevsimlerin değiştiği doğru. Ülkemizde de kış mevsimi artık daha sıcak geçiyor. Yaz mevsimi ise daha geç başlıyor. Bu durum doğal yaşamı etkiliyor. Uludağ'da ayılar kış uykusuna yattıkları bölgeler bulunuyor, ve bu bölgeleri gözlemledik. İnsanların ulaşamadığı bu noktalarda hayvanlar kış uykusuna yatıyorlar. Bazıları doğum yapmak için mağaralara giriyor. Yavrularını dünyaya getirip belli bir büyüklüğe geldikten sonra havalar ısınınca doğayla tanıştırıyorlar. Meyve mevsimi geldiğinde ise aşağı bölgelere iniyorlar" şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER