© Baykuş Haber

Uluslararası gemilerin boğazlardan geçişine yeni düzenleme

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU, “GEMİLERDEN DAHA ÖNCE NET TON BAŞINA 0,80 DOLAR ALINIRKEN, ŞİMDİ 4,42 DOLAR ALINACAK” DEDİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Boğazları'ndan geçen uluslararası gemilere uygulanan ücretlerde 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak yeni bir güncelleme yapıldığını açıkladı. Uraloğlu, bu güncelleme kapsamında Altın Frank üzerinden hesaplanan boğaz geçiş ücretlerinin net ton başına biriminin 4,42 dolara yükseltildiğini bildirdi.

Bakan Uraloğlu, bu değişikliğin Türk Boğazlarından geçen uluslararası gemilerin ödeyeceği ücretleri artırarak ülkeye döviz girişini artırma amacı taşıdığını belirtti. Montrö Sözleşmesi'ne uygun olarak Türk Boğazlarından uğraksız geçen gemilerden ücret alınmasının kurallarına riayet edildiğini ifade etti.

Uraloğlu, bu güncelleme öncesinde son güncellemenin 39 yıl önce yapıldığını hatırlatarak, net ton başına alınan ücretin geçen yıl 4,08 dolara yükseltildiğini ve şimdi ise 4,42 dolara yükseltildiğini açıkladı. Boğaz geçişlerinden elde edilen gelirin artması hedefleniyor.

Türk Boğazlarından geçiş ücretlerinin Altın Frank esasına dayandığını ve bu fiyatların artık her yıl güncelleneceğini vurguladı. Bu adımın Türkiye ekonomisi için önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER