© Baykuş Haber

Uzman Dr. Perincek: Kist bulunan organlar gömülerek bertaraf edilmeli

Volkan KARABAĞ/KARS, (DHA)- KARS Harakani Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Türk Toraks Derneği Kars Temsilcisi Gökhan Perincek, Kurban Bayramı’nda kesilecek hayvanlarda kist oluşumuna dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Kist bulunan organların köpek ve diğer etçillerin ulaşamayacağı şekilde gömülerek imha edilmesi gerektiğini belirten Perincek, ”Halk arasında köpek kisti olarak bilinen kist hidatiği, hayvandan insana geçen ve ölüme kadar götürebilen ciddi bir hastalık. Karaciğer kist hidatiği insandan insana bulaşmaz ancak, sarılıktan ölümcül alerjik reaksiyonlara kadar birçok sorunu da beraberinde getirir” dedi.

Kars Harakani Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve Türk Toraks Derneği Kars Temsilcisi Gökhan Perincek, Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanlarda kist oluşumuna dikkat çekerek, bu konuda önemli bilgiler verdi. Kist hidatiğin, hayvandan insana bulaşabilen ciddi bir hastalık olduğunu vurgulayan Perincek, özellikle kurban kesimi sırasında bu konunun göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Perincek, kurban kesimi sonrası kist hidatiği olan organların köpek ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde gömülerek imha edilmesi gerektiğini belirtti. Bu hastalığın insanlar arasında bulaşmadığını, ancak köpek ve diğer etçil hayvanlarla temas sonucu insanlara geçebildiğini açıkladı. Kist hidatiğin genellikle küçükbaş hayvanların karaciğerinde görüldüğünü ve bu kistlerin turuncu renkte olduğunu söyledi.

Ayrıca, kist hidatiğin köpek dışkısı ile atılan yumurtalar aracılığıyla insanlara bulaştığını ve bu yumurtaların toprakta ve soğuk ortamlarda bir yıl kadar canlı kalabileceğini belirtti. Bu nedenle kurban kesimi sonrası dikkatli davranılması gerektiğini vurguladı.

Perincek, kurban kesimi sonrası kist hidatiği bulunan organların köpeklerin ve diğer etçil hayvanların erişemeyeceği bir şekilde gömülmesi ve dikkatli bir şekilde bertaraf edilmesi gerektiğini vurgulayarak, özellikle çocukların köpeklerle temasından sonra ellerini bol su ve sabunla yıkamalarının önemini vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER