Uzmanı uyardı: Başarılı sınav için stres kontrolü çok önemli
GenelUZMAN PSİKOLOG ARZU HAMURCU, LGS’YE GİRECEK ÖĞRENCİLERİN SINAVDA BAŞARILI OLMALARI VE İSTEDİKLERİ SONUCA ULAŞABİLMELERİ İÇİN HEDEFE GÜZEL BİR MOTİVASYON İLE ODAKLANMALARI GEREKTİĞİNİ SÖYLEYEREK, “ORTA DÜZEYDE BİR STRES İLE İSTENİLEN SONUCA ULAŞILABİLİR” DEDİ.
Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, LGS sınavına girecek öğrencilerin başarılı olmaları ve istedikleri sonuca ulaşmaları için motivasyonlarını yüksek tutmalarının önemli olduğunu vurguladı. Hamurcu, "Orta düzeyde bir stres ile istenilen sonuca ulaşılabilir" dedi.
Sınavın sonuçlarına aşırı odaklanmanın olumsuz etkileri olabileceğini belirten Hamurcu, "Öncelikle sınav çok yakın bir tarihte ve bu kısa süreyi nasıl daha verimli kullanabileceğimizi düşünmemiz gerekiyor. Sınav, özellikle çocuklar için büyük bir başarı stresi getiriyor. Bu stresi ebeveynler, öğretmenler, çevre ve arkadaşlar da etkileyebilir. Başarı, stresi beraberinde getirebilir, ancak toplum olarak stresin başarının bir parçası olduğunu sanıyoruz. Aslında başarı, stresle başarılı bir denge kurarak elde edilir. Eğer hiç stres yaşamazsak, sınav için çaba harcamazsak ve önlem almazsak, muhtemelen sınavı başarısız geçiririz. Aynı şekilde çok fazla streslenirsek, sınav sonucunu her gün düşünürsek ve sınavın dışındaki hayatı ihmal edersek, bu da başarısızlığa neden olabilir. Bu nedenle stresi orta düzeyde tutmak, hedefe odaklanmak, motivasyonu yüksek tutmak ve stresi kontrol altında tutabilmek önemlidir" şeklinde konuştu.
Hamurcu, çocuklara sınavın bir yarış olmadığını, başarının görülmesi gereken bir süreç olduğunu anlatmanın önemli olduğunu belirterek, "Sınav sonucuna odaklanmak ve sonuca göre ödüllendirmek yanlış bir yaklaşımdır. Çünkü asıl önemli olan sınav sürecidir. Eğer çocuğunuz süreçte çaba harcıyor, başarılı olma yolunda ilerliyorsa, bu çabanın ödüllendirilmesi gerekiyor. Sınav sonucunu beklemeden çocuğunuza destek ve motivasyon sağlamak, onun başarısını gördüğünüzü hissettirmek önemlidir. Çocuklar sadece sonuç odaklı bir yaklaşım görmek yerine süreçte desteklenmeli ve cesaretlendirilmelidir. Ayrıca, ebeveynlerin çocuklarına 'Sen bunu yapabilirsin' gibi olumlu ve cesaret verici cümlelerle yaklaşmaları önemlidir. Eski ebeveynlik tarzlarından uzaklaşıp, çocuklarıyla işbirliği içinde çalışmayı teşvik etmek, çocuklarına sorumluluk vermek ve onların motivasyonunu yükseltmek daha olumlu sonuçlar doğurabilir. Başarı için çocukların sıcak bir aile ortamına ve destekleyici bir çevreye ihtiyacı vardır" dedi.
İlginizi Çekebilir