© Baykuş Haber

Uzmanı uyardı: Faydası kadar zararı da bulunuyor

TOKAT DEVLET HASTANESİ DİYETİSYENİ ESRA KOÇAK YEMEĞİN HEMEN ARDINDA TÜKETİLEN MADEN SUYUNUN FAYDALARI KADAR ZARARLARI DA BULUNDUĞUNU BELİRTTİ.

Tokat Devlet Hastanesi Diyetisyeni Esra Koçak, yemeğin hemen ardından tüketilen maden suyunun sağladığı faydaların yanı sıra zararlarını da vurguladı. Maden sularının aşırı tüketiminin yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları, mide ülseri ve kemik erimesine yol açabileceğini belirten Koçak, "Maden suları yüksek miktarda sodyum içerdikleri için aşırı tüketilmemelidir. Fazla sodyum alımı idrardan kalsiyum atımını artırarak kemik erimesine neden olabilir. Ayrıca fazla sodyum alımı yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları ve mide ülseri gibi sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir. Bu nedenle aşırıya kaçmamak önemlidir. Maden suyu seçerken sodyum içeriği düşük, kalsiyum ve magnezyum içeriği yüksek olanları tercih etmelisiniz" dedi.

Amerikan Obezite Birliği'nin günde 600 ml maden suyu tüketimini önerdiğini ifade eden Koçak, "Maden suları yer altı sularından elde edilir ve içerisinde çözünmüş mineraller, elementler ve gaz bulunur. İçerdiği mineraller sayesinde sağlığımıza katkı sağlayabilir. Ter ve idrar yoluyla kaybedilen minerallerin yerine konması için maden suyu tercih edilebilir. Ancak yüksek sodyum içeriği nedeniyle aşırı tüketilmemelidir. Aşırı sodyum alımı kemik erimesi riskini artırabilir, yüksek tansiyona yol açabilir ve böbrek hastalıklarına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle kontrollü tüketim önemlidir. Ayrıca, maden suyunun içeriği de seçim yaparken dikkate alınmalıdır. Düşük sodyum, yüksek kalsiyum ve magnezyum içeriğine sahip olanları tercih etmek daha sağlıklı olacaktır. Soda ile maden suyu arasındaki farkı da bilmekte fayda var. Soda yapay bir içecektir ve normal suya sodyum bikarbonat ve karbondioksit gazının eklenmesiyle elde edilir. Oysa maden suları doğal kaynaklardan elde edildiği için zengin mineral içerikleriyle daha sağlıklı bir tercihtir. Günlük önerilen maden suyu miktarı yaklaşık 200 ml civarındadır ve günlük sodyum alımına dikkat edilmelidir. Toplum olarak fazla tuz tüketmeye eğilimli olduğumuz için önerilen miktarın üzerine çıkmamak önemlidir" şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER