© Baykuş Haber

Uzmanından ALS uyarısı: “ALS genellikle kas güçsüzlüğü ile başlıyor”

NÖROLOJİ UZMANI DOÇ. DR. HATİCE KÖSE ÖZLECE, UFAK BİR KAS SEĞİRMESİ VE KAS GÜÇSÜZLÜĞÜNÜN ALS HASTALIĞINI İŞARET ETMEYECEĞİNİ ANCAK KONUŞMA, YUTMA GÜÇLÜĞÜ VE KASLARDA GÜÇSÜZLÜK GİBİ ŞİKAYETLER GÖRÜLMESİ HALİNDE NÖROLOJİ HEKİMİNE BAŞVURMAK GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Köse Özlece, 21 Haziran Dünya ALS Günü kapsamında Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığı hakkında bilgi verdi. Hastalığın esas olarak istemli kas hareketinin kontrolünden sorumlu sinir hücrelerinin hasarından kaynaklandığını belirten Dr. Özlece, hastalığın ellerde, kollarda, bacaklarda ve yutma kaslarında ilerleyici bir güçsüzlükle kendini gösterdiğini söyledi. Ayrıca, kaslarda güçsüzlüğe bağlı olarak görülen kas seğirmelerinin de ALS'nin bir belirtisi olabileceğini vurguladı.

ALS'nin nadir görülen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dr. Özlece, genellikle detaylı bir nörolojik muayene, EMG testleri, kan değerleri ve beyin omurilik sıvısının incelenmesi gibi yöntemlerle tanı konulduğunu açıkladı. Ayrıca, ufak kas seğirmelerinin ALS endişesiyle başvuran kişiler için endişelenmemeleri gerektiğini belirtti.

Hastalığın nedenlerinin net olarak bilinmediğini ifade eden Dr. Özlece, genetik faktörlerin ALS riskini artırabileceğini ancak genetik olma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. Hastalığın çevresel faktörlerle daha fazla ilişkilendirildiğini belirtti.

Dr. Özlece, ALS hastalarının tedavisinde destek tedaviler, kas güçlendiren egzersizler, takviyeler, solunum, yutma ve konuşma ile ilgili desteklerin önemli bir rol oynadığını ve bu yöntemlerle hastalığın seyrinin iyileştirilebileceğini sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER