Uzmanından, omurga eğriliğine dikkat
SağlıkUZMANINDAN, OMURGA EĞRİLİĞİNE (SKOLYOZ) DİKKAT
Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Fatma Şeker, Haziran ayının 'Skolyoz Farkındalık Ayı' olması nedeniyle skolyoz hakkında bilgilendirme yaptı. Dr. Şeker, skolyozun omurganın 10 derecenin üzerinde eğriliği olarak tanımlandığını belirterek, bebeklikten yetişkinliğe kadar farklı nedenlerle ortaya çıkabileceğini açıkladı.
Dr. Şeker'in açıklamalarına göre, skolyozun nedenleri arasında yapısal anatomik bozukluklar, travmalar, tümörler, kalça ve ayak deformiteleri, bel fıtığı, kas hastalıkları, nörolojik hastalıklar bulunabilir. Ancak en sık görülen tür, adolesan idiopatik skolyoz (AİS) olarak adlandırılan, nedeni bilinmeyen skolyozdur.
Skolyoz tedavisinin dereceye bağlı olduğunu belirten Dr. Şeker, 20 derecenin altındaki skolyozların fizik tedavi ve özel egzersizlerle tedavi edilebileceğini, 20 derece üzerindeki vakalarda ise korselerin kullanılabileceğini ve 40 derecenin üzerindeki skolyozlarda cerrahi müdahale gerektiğini açıkladı.
Ayrıca, skolyozlu hastaların genellikle sadece görüntüde eğrilik dışında başka şikayetlerinin olmadığını belirten Dr. Şeker, skolyozun muayenesinin "Adam’s testi" olarak adlandırılan bir yöntemle yapıldığını ve skolyozun derecesinin bu testle değerlendirildiğini ifade etti.
Dr. Şeker, skolyoz hastalarına hastalarına özel egzersizler ve fizik tedavi programları önerdiğini, bu programların skolyozun gerilemesini veya ilerlemesinin yavaşlamasını sağlayabileceğini sözlerine ekledi.
İlginizi Çekebilir