© Baykuş Haber

Uzmanından piriformis sendromu uyarısı

KENT HASTANESİ ORTOPEDİ UZMANI DR. BARAN ŞEN; BEL, KALÇA VE BACAK AĞRISI, YÜRÜMEDE ZORLUK, AYAĞA KADAR YAYILAN UYUŞMA, KARINCALANMA GİBİ BELİRTİLERLE KENDİNİ GÖSTEREN VE ÇOĞU KİŞİDE “FITIK” ÇAĞRIŞIMI YAPAN PİRİFORMİS SENDROMUNA DİKKAT ÇEKTİ.

Ortopedist Dr. Baran Şen, kalçada bulunan piriformis kasının siyatik sinirine baskı yaparak bel fıtığına benzer şikayetlere neden olabileceğini açıkladı. Piriformis sendromu olarak adlandırılan bu durumun, benzer belirtiler nedeniyle bel fıtığı ile karıştırılabildiğini ve yanlış teşhisin hastayı gereksiz bir ameliyata götürebileceğini vurguladı. Dr. Şen, bu nedenle doğru teşhisin önemli olduğunu belirtti.

Piriformis sendromunun, bel, kalça ve bacak ağrısı, yürüme zorluğu, ayağa yayılan uyuşma ve karıncalanma gibi belirtilerle kendini gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, bu sendromun siyatik ağrısına benzer olduğunu ve siyatik ile karıştırılabildiğini ekledi. Siyatik ağrısının genellikle beldeki sinir köklerinin sıkışması veya iltihaplanması nedeniyle ortaya çıktığını belirten Dr. Şen, piriformis kasının kasılması veya spazm geçirmesi durumunda ise siyatik sinirinin sıkışarak benzer şikayetlere yol açabileceğini söyledi.

Piriformis sendromunun iki türü olduğunu belirten Dr. Şen, birincisinin kasın doğal olarak kısa olmasından kaynaklandığını, diğerinin ise kasın spazmına bağlı geliştiğini açıkladı. Erken dönemde uygun egzersizlerle piriformis kasının uzatılabilir ve spazmların önüne geçilebileceğini ifade etti.

Dr. Şen, piriformis sendromunun yanlış egzersizler, ani hareketler, uzun süre oturma, uzun yolculuklar gibi faktörlerden kaynaklanabileceğini söyledi. Kas spazmına yol açan nedenin belirlenmesi gerektiğini ve tedavinin buna göre düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Son olarak, piriformis sendromunun bel fıtığı ile karıştırılmaması gerektiğini ve doğru tanının önemli olduğunu belirten Dr. Şen, yanlış teşhisin hastayı gereksiz ameliyatlara götürebileceğini söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER