© Baykuş Haber

Uzmanlardan yaz aylarında beslenme önerisi

MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ÇAĞLAR AKÇALI, YAZIN SİNDİRİMİ KOLAY, AŞIRI BAHARATLI OLMAYAN VE ILIK BESİNLER TÜKETİLMESİ KONUSUNDA VATANDAŞLARA UYARIDA BULUNDU.

Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Çağlar Akçalı, yaz aylarında sindirimi kolay, aşırı baharatlı olmayan ve ılık besinler tüketilmesi gerektiği konusunda vatandaşlara uyarıda bulundu.

Akçalı, mevsimsel geçişlerde vücudun sıvı kaybına uğrayabileceğini ve bunu önlemek için günde en az 2 - 2,5 litre su içilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, "Kış aylarına göre yazın daha fazla sıvı tüketimine ihtiyaç duyarız. Günlük su tüketimi 2 ya da 2,5 litre olmalıdır. Kafein içeren içecekler, özellikle çay ve kahve yaz aylarında sınırlı tüketilmelidir, çünkü kafein vücuttan sıvı kaybına neden olabilir. Sıvıları tatlandırmak için nane, limon, tarçın, ve elma gibi doğal besinler ekleyerek su tüketimini artırabiliriz. Mineral dengesini korumak adına, kardiyovasküler hastalığı olmayanlar dışında günde bir maden suyu içmek faydalıdır. Susuzluk hissi gelmeden su içmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca, yüksek şeker içeriğine sahip içeceklerden kaçınılmalıdır. Ayran, yoğurt ve çorbalar gibi besleyici alternatiflere yönelmek iyi bir tercihtir." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Akçalı, sindirimi kolay ve hafif yiyeceklerin tercih edilmesinin önemine de dikkat çekerek, "Baharat tüketimini azaltmak, özellikle acı baharatlarını sınırlamak faydalıdır. Yiyeceklerin çok sıcak tüketiminden kaçınılmalıdır. Kızartma ve kavurma gibi zararlı pişirme yöntemlerinden uzak durulmalı, bunun yerine haşlama ve buğulama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Yeterli ve dengeli bir beslenme için öğünler düzenli bir şekilde tüketilmelidir, günde en az 4 veya 6 öğün yenmelidir. Kalorisi düşük meyveler günlük beslenme programına dahil edilerek sağlıklı bir denge oluşturulmalıdır." dedi.

Ayrıca Akçalı, beslenmeyle birlikte düzenli fiziksel aktivitenin de önemli olduğuna vurgu yaparak, "Günde en az 45 dakika fiziksel egzersiz yapılmalıdır, haftada ise 150 dakika hedeflenmelidir. Aktiviteyi artırmak için yürüyüş yapmak, merdiven kullanmak gibi küçük değişiklikler yapılabilir." şeklinde tavsiyelerde bulundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER