Vanda yöresel yemekler iftar sofralarını süslüyor
Kültür-sanatVAN’DA, RAMAZAN AYINDA YÖRESEL YEMEKLER İFTAR SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİ HALİNE GELDİ.
Van’da, Ramazan ayında yöresel yemekler iftar sofralarının vazgeçilmezi haline geldi.
Son yıllarda Van’ın gastronomisine ve mutfağına katkı sunarak en önemli mekân haline gelen Van Menceli, iftarda da vatandaşları yöresel lezzetleriyle buluşturuyor. Şef Adem Ergin’in Van’a kazandırdığı ve kentin en önemli lezzet duraklarından birisi haline gelen mekana vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Hem kente dışardan gelen misafirlerin hem de Vanlıların en çok beğendiği mekanlar listesinde en üstlerde bulunan mekânda, kentin yöresel lezzetleri sunuluyor.
"Artık Van’ın bir mutfağı var"
Mekana ismini veren Van mencelinden sengesere, keledoştan siyabolu kavurmaya kadar birçok lezzetin misafirlere sunulduğunu belirten İşletme Sahibi Şef Adem Ergin, önceden Van’ın sadece kahvaltısıyla anıldığını Van mutfağı diye bir algının olmadığını ifade ederek, “Biz yıllardır bunu doğru bir şekilde oluşturmaya çalıştık. ‘Norduz Sofrası’ başta olmak üzere birçok mekan kurduk, birçok sofra oluşturduk ve bu sofralardan dolayı artık Van’ın sadece kahvaltısı yok. Artık Van’ın bir mutfağı da var. Misafirlerin de gelip yediği doğru lezzetlerden sonra ‘Evet Van’ın mutfağı var’ diye bir algıyı oluşturduk. Bu da bizi sevindiriyor” dedi.
"Herkesin damaklarında taht kurmaya başladık"
Van mutfağının gerek etinden gerek otundan birçok çeşitliliğinin olduğuna vurgu yapan Şef Ergin, “Birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için kültürel bir miras var. Tabi bu kültürel miras içerisinde kültürel gastronomi de var. Bizde bu gastronomiyi elimizden geldiğince gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Ninelerimizin eski reçetelerini araştırıp, bulup bu şekilde sofralarımızı oluşturmaya çalışıyoruz. Mencelde ise bunlardan biri olan keçi, oğlak, Norduz kuzusunu oluşturuyoruz. Keledoşumuz, siyabolu kavurmamız, kengerimiz var. Van’ın mutfağını ve otlarını kullanabilecek birçok yeni reçete de oluşturduk. Bunları da Van’a kazandırdığım için çok mutluyum. Bir restoranda yapılıp başarı elde ettikten sonra birçok restoran da bunu almaya başladı. Bu beni mutlu ediyor. Bazılar reçetelerimi vermememi söylüyor ama bu gün bir Gaziantep binlerce mekanla nasıl Gaziantep olduysa, bizim de binlerce mekanla doğru yere gelmemiz lazım. Bugün biz sadeliğimizle, soframızın sadeliğiyle herkesin damaklarına taht kurmaya başladık. Yıllardır bu şekilde devam ediyor. Misafirlerde çok mutlu ve memnun” ifadelerini kullandı.
"Keledoş tarifi ile dünya birincisi seçildi"
Açıklamasında Van’ın yöresel lezzeti olan keledoşun dünya birinciliğini aldığına dikkat çeken Ergin, “Dünyada ulusal düzeyde bir yarışma oldu. Yarışmada da Türkiye Aşçılar Platformundan Van’ı seçtiler, keledoşu seçtiler. O keledoş tarifi ile Sinan Pulat Usta Pakistan’da yarıştı ve dünya birinciliği aldı. Bu keledoşu da biz dünya birinciliğini kazandırdıktan sonra sofralarımızda sunduğumuz zaman çok güzel yorumlar alıyoruz. Buradan Sinan Usta’yı da ayrıca tebrik ediyorum. Tabi önemli olan her tarifi doğru yapmak lazım, doğru yerde yemek lazım. Bu sadece mencele has bir doğru sofra değil. Birçok mekan doğru keledoşu oluşturduğu sürece, biz bunu başarıya götürebiliriz ama yanlış tariflerle oluşturulursa lezzetsiz kötü bir itibar bırakabiliriz. Ben bu duygu ve düşüncelerle Ramazan ayının ve bayramının ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyaya barış, huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum” şeklinde konuştu.
Elazığ’dan gelen Sümeyyan Uzun ise Van’da öğrenci olduğunu belirterek, “Van’ın yöresel yemeklerini çok güzel tanıttıkları için ve lezzetine güvendiğim için burayı tercih ediyorum. Sürekli geldiğim bir mekan. Her defasında da yemekleri tatmak için heyecanlanıyorum” dedi.
Niğde’den gelen Havva İçöz de arkadaşlarının tavsiyesi üzerine mekana geldiğini ifade ederek, “Arkadaşlarım sürekli Van yemeklerini övdükleri için geldim ve denemek istedim” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir