© Baykuş Haber

Vefatının 50. yılında Aşık Veysel Düzce anıldı

UNESCO TARAFINDAN 2023'ÜN AŞIK VEYSEL YILI İLAN EDİLMESİ MÜNASEBETİYLE, DÜZCE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT TOPLULUĞU’NUN, TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ KATKILARIYLA DÜZENLEDİĞİ VEFATININ 50. YILINDA AŞIK VEYSEL ADLI PANEL GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

UNESCO tarafından 2023 yılının Aşık Veysel Yılı ilan edilmesi vesilesiyle, Düzce Üniversitesi Edebiyat Topluluğu, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü işbirliğiyle düzenlediği etkinlikte, Aşık Veysel'in vefatının 50. yılında anıldı.

Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, UNESCO'nun 2023'ü Aşık Veysel Yılı olarak ilan etmesinin, Aşık Veysel'in insanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne kaydedilen aşıklık geleneğinin güçlü temsilcilerinden biri olduğunu belirterek, tüm dünyada ve Türkiye'de vefatının 50. yılında sanatçının anıldığını ifade etti. Üniversite olarak Aşık Veysel'i vefatının 50. yılında saygı ve rahmetle andıklarını ifade eden Genç, sözü Düzce Üniversitesi öğrencilerine bıraktı.

Edebiyat Topluluğu öğrencileri Aleyna Şahin ve Sıla Yıldız'ın seslendirdiği Aşık Veysel'in "Sazıma" ve "Güzelliğin" şiirleri büyük ilgi gördü.

Düzce Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Hazar, "Aşık Veysel’in Halk Diline Altaistik Bir Bakış" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Aşık Veysel'in şiirlerinde Sivas yöresinin dilini köy köy gezerek kullandığını belirten Hazar, Aşık Veysel'in büyük işlere imza attığını ve UNESCO tarafından 2023'ün Aşık Veysel Yılı ilan edilmesinin önemine vurgu yaptı. Mehmet Hazar, Aşık Veysel'in eserlerinden örnekler sunarak katılımcıları etkiledi.

Programın diğer konuşmacısı Muş Alparslan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Aydeniz, "Aşık Veysel’in Şiirlerinde Sıfat-Fiilleri" konulu bir sunum gerçekleştirdi. Aşık Veysel'in herkes tarafından sevilen bir sanatçı olduğunu ifade eden Aydeniz, onun birleştirici ve bütünleştirici bir sanatçı olduğunu belirtti. Ayrıca Aşık Veysel'in eserlerinde fiilimsilere çok az ihtiyaç duyduğuna dikkat çekerek sanatçının halk dilini ustalıkla kullandığını vurguladı. Doç. Dr. Süleyman Aydeniz, katılımcılarla Aşık Veysel'in dil kullanımı üzerine yapılan 5200 kelimelik inceleme hakkında da bilgi paylaştı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER