© Baykuş Haber

Veteriner hekimler kurban kesimine dikkat çekti

ESKİŞEHİR BİLECİK BÖLGESİ VETERİNER HEKİMLERİ ODASI BAŞKANI ERDİNÇ YUVA YAKLAŞAN KURBAN BAYRAMI ÖNCESİNDE HAYVAN SAĞLIĞI, HALK SAĞLIĞI VE ÇEVRE KONUSUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULARDA VATANDAŞLARA UYARILARDA BULUNDU.

Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdinç Yuva, Kurban Bayramı yaklaşırken hayvan sağlığı, halk sağlığı ve çevre konularında vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla önemli uyarılarda bulundu.

Yuva, yaptığı açıklamada, "Kurban Bayramı'nda ülkemizde 3 milyonun üzerinde küçükbaş ve büyükbaş hayvan kesimi yapılacak. Ülkemizde 18 milyon büyükbaş, 53 milyon küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Bu nedenle ülke olarak kesim yapılacak kurban sayısı yeterlidir. Hayvanların nakil öncesi sağlık kontrolü, kesim alanlarının hijyeni, kesim yapan kasapların eğitimi ve kesim sonrası et muayenesinin veteriner hekimlerin kontrolünde yapılması gerekmektedir" dedi.

Kesim öncesi, sırası ve sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Yuva, kurbanlıkların 12 saat boyunca aç bırakılması gerektiğini, kesim öncesi nakil ve barınma sırasında hayvan refahına dikkat edilmesi gerektiğini ve kesim yapacak kişilerin eğitim almış ve profesyonel olması gerektiğini vurguladı.

Kesim sonrasında ise etin muhafaza edilmesi, olgunlaştırılması ve tüketilmeden önce dinlendirilmesi gerektiğini belirten Yuva, ayrıca kesim sonrasında karkasta ve iç organlarda anormallik görülmesi durumunda veteriner hekime veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne haber verilmesi gerektiğini söyledi.

Son olarak, hayvan atıklarının çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi gerektiğini ve veteriner hekimlerin hem hayvan sağlığı hem de halk sağlığı için yoğun mesai harcadığını ifade ederek, insanlarda görülen hastalıkların büyük bir kısmının hayvansal kökenli olduğunu unutmamamız gerektiğini vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER