© Baykuş Haber

Vize ihracatçıların sorunlarında liste başı oldu

TÜRK İHRACATÇILARI, İHRACATIN YARIDAN FAZLASINI YAPTIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNE VE AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NE YAPTIKLARI VİZE BAŞVURULARINDA EN BÜYÜK SORUNU YAŞIYORLAR.

İhracatçılar, bir süredir finansman bulma, döviz kurlarının enflasyonun gerisinde kalması ve yüksek enerji fiyatları gibi zorluklarla mücadele ediyorlardı. Ancak pandemi sonrası seyahat taleplerinin artması, vize sorununu gündemin en üst sırasına taşıdı. Vize sorunu, Türk ihracatçılarının karşılaştığı öncelikli sorunlar arasında yer alıyor.

Türk ihracatçıları, özellikle Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri'ne vize başvuruları yaparken büyük zorluklar yaşamaktadır. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, ihracatçıların son bir yılda kredi alamamak gibi şikayetlerle başvurduğunu belirtti. Ancak son zamanlarda, online vize başvurularının ileri tarihli randevular verilmesi ve uzun süreçler gerektirmesi nedeniyle işlerinin olumsuz etkilendiği yönünde şikayetler artmış durumda.

Eskinazi, Türkiye'nin ihracat hedeflerine ulaşabilmesi için fuarlara katılmanın ve müşteri ziyaretlerinin önemli olduğunu vurguluyor ve ihracatçıların hızlı bir şekilde vize alabilmeleri gerektiğini söylüyor. Ancak Şengen bölgesi ülkelerine vize başvurularında aylar sonrasına randevu verildiğini ifade ediyor.

Yeşil pasaportun vize sorununa çözüm olabileceğini belirten Eskinazi, bazı meslek gruplarında yeşil pasaportun verildiğini ancak ihracatçılar arasında bu konuda sınırlı sayıda yeşil pasaport olduğunu dile getiriyor ve bu konuda yasal düzenlemelerin yapılmasını öneriyor.

Ayrıca Türkiye'den konut alan yabancılara Türk pasaportu verilirken, ihracata büyük katkı sağlayan ihracatçılara daha fazla yeşil pasaport verilmesi gerektiğini vurguluyor. Türk pasaportlarının Şengen ülkelerinde en fazla ret edilen pasaportlar olduğuna dikkat çekiyor ve ihracatın önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtiyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER