© Baykuş Haber

Yaban hayatına dokunma, annesinden ayırma

YABAN HAYATINA DOKUNMA, ANNESİNDEN AYIRMA

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP), yaban hayvanlarının yavrularının doğada terk edilmiş sanılarak alınmaması gerektiği konusunda önemli bir bilgilendirme yapmıştır. Özellikle yaz aylarında doğada yaban hayvanlarının yavrularına daha sık rastlandığı dönemde, DKMP ekipleri "Yaban hayatına dokunma, annesinden ayırma" sloganıyla vatandaşları bilgilendirmiştir.

Bu bilgilendirme kapsamında "Hiçbir anne yavrusunu terk etmez" denilerek, özellikle geyik ve karaca yavrularına yönelik artan ihbarları vurgulanmıştır. Mayıs ve haziran aylarında doğada çok sayıda geyik ve karaca yavrusunun bulunduğu belirtilmiştir. Vatandaşların anneleri yanında olmayan yaban hayvanlarını sahipsiz sanarak onları alıp Genel Müdürlüğün taşra teşkilatlarına getirdikleri veya ihbar ettikleri ifade edilmiştir. Ancak bu tür yavru yaban hayvanlarına insan kokusunun sinmemesi gerektiği ve temas edilmemesi gerektiği vurgulanmıştır.

Anne yaban hayvanının sadece otlamak için bir süre yanından ayrılabileceği ve yavrusunu terk etmeyeceği vurgulanmıştır. Bu nedenle doğada bulunan yavru karaca ve geyiklerin alınmaması ve başka bir ortama nakledilmemesi gerektiği belirtilmiştir. Yavru yaban hayvanlarının hayatta tutulabilmesi için annelerinden ayrılmamaları önemli bir husus olarak açıklanmıştır.

Son olarak, yavru yaban hayvanlarına dokunulmaması, alınmaması ve annelerinin yakınlarda olduğunun fark edilmesi durumunda hemen alanı terk etmeleri için uyarma gerekliliği vurgulanmıştır. Doğanın dengesinin korunması için vatandaşların bu konuda dikkatli olmaları önemle belirtilmiştir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER