© Baykuş Haber

“Yağ içeriği yüksek diyetler, prostat kanseri riskini artırıyor”

SİVAS NUMUNE HASTANESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ UZMANI DR. CEREN BARLAS, YAĞ İÇERİĞİ YÜKSEK OLAN DİYETLERİN PROSTAT KANSERİ RİSKİNİ ARTIRDIĞINI SÖYLEDİ.

Sivas Numune Hastanesi'nde Radyasyon Onkolojisi Uzmanı olarak görev yapan Dr. Ceren Barlas, prostat kanseri ile ilgili önemli bilgiler verdi. Barlas, 15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, prostat kanserinin önemine dikkat çekti. Prostat kanserinin meme ve akciğer kanserinden sonra en sık görülen malign tümörlerden biri olduğunu vurgulayan Dr. Barlas, özellikle erkeklerde sık görüldüğünü belirtti.

Uzman Dr. Ceren Barlas, prostat kanserinin yavaş seyirli bir hastalık olduğunu ve tedavilerin başarılı olduğunu ifade ederek, 50 yaş üstü erkeklere yıllık PSA kontrolü ve rektal tuşe ile muayene önerisinde bulundu. Ayrıca prostat kanseri riskinin azaltılmasında lif içeriği yüksek ve yağ oranı düşük diyetlerin etkili olduğuna dikkat çekti.

Yağ içeriği yüksek diyetlerin prostat kanseri riskini artırabileceğini belirten Dr. Barlas, lif içeriği yüksek ve yağ oranı düşük diyetlerin ise riski azaltabileceğini söyledi. Özellikle soya fasulyesinde bulunan izoflavonlar ve domateslerdeki likopenin prostat kanserine karşı koruyucu olabileceğine değindi.

Dr. Barlas, hastaların tedavi sonrası düzenli takiplerinin yaşam kalitesini artırabileceğine vurgu yaparak prostat kanserinin tedavisinde cerrahi ve radyoterapi gibi yöntemlerin kullanıldığını ve tedavi kararının hastanın durumuna göre verildiğini belirtti. Yüksek riskli hastalara hormon baskılaması ve gerektiğinde kemoterapinin eklenebileceğini ifade etti.

Prostat kanseri konusunda farkındalığın artırılması gerektiğini belirten Dr. Barlas, erkeklerin düzenli sağlık kontrolleri yapmaları gerektiğini ve prostat kanserinin erken teşhisinin yaşam kurtarıcı olabileceğini vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER