© Baykuş Haber

Yağışlarla birlikte Seyfe Gölü’nde doluluk oranı yüzde 80’e ulaştı

Fahrettin TOKER/KIRŞEHİR, (DHA)- KIRŞEHİR’de bulunan ve İç Anadolu Bölgesi’nin önemli su kaynaklarından Seyfe Gölü, son yağışlarla birlikte yüzde 80 doluluk oranına ulaştı. Kırşehir Çevre Ekoloji Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Mustafa Bağ (70), “Her sene bu dönemde yağışlarla birlikte Seyfe Gölü’nde su seviyesinde artış meydana geliyor. Şu an yüzde 80’lere kadar ulaşmış durumda. Seyfe Gölü’nün kaynakları açılmazsa, göl aynasında bulunan suyun göle hiçbir faydası yok. Geçen yıl haziran sonu gibi kuruyan gölün suları bu yıl ağustos ayında tamamen çekilmiş olacak” dedi.

Kırşehir'deki Seyfe Gölü, son yağışlarla birlikte yüzde 80 doluluk oranına ulaştı. Ancak uzmanlar, gölün kaynaklarının açılmadığı takdirde ağustos ayında yeniden kuruyabileceği uyarısında bulunuyor.

Seyfe Gölü, İç Anadolu Bölgesi'nin önemli su kaynaklarından biridir ve 1989 yılında 1'inci derece sit alanı ilan edilmiştir. Ancak son yıllarda kuraklık nedeniyle gölde su seviyesi önemli ölçüde düşmüştü. Son yağışlarla birlikte su seviyesinde artış yaşanmış ve gölün su oranı yüzde 80'e ulaşmıştır.

Seyfe Gölü, 183 farklı kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Ancak kurak dönemlerde su seviyesinin düşmesi, göldeki kuş popülasyonunu etkilemektedir. Gölde su seviyesinin düşmesi nedeniyle flamingolar gibi kuşlar göle uğramamaktadır.

Kırşehir Çevre Ekoloji Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Mustafa Bağ, gölün su seviyesinin düzensiz yağışlar ve su kaynaklarının kısıtlanması nedeniyle zaman zaman kuruma tehlikesi yaşadığını belirtiyor. Ayrıca gölün suyunun ağustos ayında tamamen çekilmesi beklenmektedir.

Seyfe Gölü, sadece bölgenin değil, Türkiye'nin de önemli doğal alanlarından biridir. Gölün korunması ve sürdürülebilirliği için çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmaların sonucunda gölün canlıları için önemli bir yaşam alanı olarak korunması amaçlanmaktadır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER