© Baykuş Haber

Yalova kivisi bu yıl üreticisinin yüzünü güldürecek

YALOVA’NIN COĞRAFİ İŞARETLİ MEYVESİ KİVİ, BU YIL MEYVE BÜYÜKLÜĞÜ NEDENİYLE ÜRETİCİSİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK.

Bu yıl Yalova'nın coğrafi işaretli meyvesi olan kivinin üreticileri, meyve büyüklüğü ve kalitesi konusunda memnun. Türkiye'nin kivi üretiminin büyük bir bölümünün gerçekleştiği Yalova'da, kasım ayında yapılacak hasat için gün sayılıyor. Geçen yıl 30 bin ton civarında kivi üreten Yalovalı çiftçiler, bu yıl meyvenin kalitesinden oldukça memnun görünüyorlar.

Meyve üreticisi Fevzi Arıcı, bahar döneminde yaşanan iklim sıkıntıları nedeniyle meyve sayısının bu yıl az olduğunu belirtiyor. Ancak meyvelerin büyük olduğunu ve kaliteli olduklarını ifade ediyor. Arıcı, "Meyve sayısı az olsa da kalitesi yüksek. Daha büyük meyveler yetişti bu yıl, bu da kaliteyi artırıyor. Yine yaklaşık olarak aynı miktarda ürün alacağımızı düşünüyorum" diyor.

Geçen yıl kivi üreticileri, küçük boyuttaki meyveler nedeniyle istedikleri fiyatları alamamışlardı. Ancak bu yıl durumun daha iyi olduğunu belirten Arıcı, "Bu yıl bu sıkıntıyı çekmeyeceğiz gibi görünüyor. Buzhaneler fiyatlarını erken açıkladılar. Bu yıl üreticilerin çoğu kilo başına 1 doların üzerinde bir fiyat bekliyor. Bazı satıcılar meyveyi 15 lira civarında sattılar" şeklinde konuşuyor.

Arıcı, son zamanlarda kivi bahçelerinde yaşanan kuruma sorununa da dikkat çekiyor. Ağaçların kurumaya başladığını ve bazı bölgelerde yüzde 50'ye varan kuruma olduğunu belirtiyor. Bu nedenle bu yıl yeni dikim yapılmadığını söylüyor. Dikim maliyetlerinin arttığını ifade eden Arıcı, "Dönüm başına yaklaşık 150 bin liraya mal oluyor. Bu nedenle bu yıl yeni dikim yapılmadı" diyor.

Arıcı, Altınova'da yetiştirilen kivinin Türkiye'nin en kaliteli meyvesi olduğunu vurguluyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER