© Baykuş Haber

Yaz yağışları baskı altındaki sivrisinek türünü kontrolden çıkardı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. HÜSEYİN ÇETİN, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SİVRİSİNEKLERİN TAM İSTEDİĞİ BİR ORTAM OLUŞTURDUĞUNU BELİRTTİ

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, iklim değişikliğinin sivrisinekler için ideal bir ortam oluşturduğunu belirtti. Sıcaklıkların normale göre daha yüksek olduğu ve yağışların art arda geldiği bir kış mevsiminin, sivrisineklerin hayatta kalmasını kolaylaştırdığını ifade etti. Normalde kış aylarında sivrisinekler olumsuz çevre koşulları nedeniyle ölürlerdi, ancak bu yılın kışı sıcak ve yağışlı geçtiğinden sivrisinekler için uygun bir ortam oluşturdu. Bu durumun havaların ısınması ve yağışların durmasıyla birlikte 7-10 gün içinde normale dönebileceğini söyledi.

Sivrisineklerin artış göstermesinin nedenlerinden biri olarak iklim değişikliğini gösteren Çetin, aşırı yağışların sivrisineklerin üreme alanlarını genişlettiğini ve bölgeler arası yayılımını artırdığını belirtti. Ayrıca belediyelerin yaptığı ilaçlamaların yağışlar nedeniyle etkisini kaybettiğini vurguladı.

Sivrisinek sorunu yaşayan vatandaşlara, durgun su birikintilerini önlemeleri ve evlerdeki su kapılarını kontrol etmeleri önerisinde bulundu. Havaların ısınması ve yağışların kesilmesiyle birlikte sivrisinek sorununun kısa sürede çözülebileceğini belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER