© Baykuş Haber

Yer bilimci Prof. Dr. Bingöl: 6 Şubat depreminin ardından ağustos ayının sonuna kadar 37 bin 634 artçı deprem oldu

YER BİLİMCİ PROF. DR. FEYZİ BİNGÖL, "6 ŞUBAT KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ BİRİNCİ DEPREMDE 354 KİLOMETRE, İKİNCİ DEPREMDE İSE 160 KİLOMETRELİK ALANDA KIRIK OLUŞTU. YANİ ÇOK BÜYÜK BİR ALANDA KIRILMA VAR. BU FAYIN KIRILMASINDAN SONRA ENERJİNİN BİR KISMI DALGALANMALARLA YÜZEYE ÇIKTI VE DEPREMİ MEYDANA GETİRDİ" DEDİ.

Yer bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler ve bu depremlerin bölgedeki etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bingöl, bu depremlerin çok büyük bir alanda kırılma meydana getirdiğini belirtti. İlk depremde 354 kilometre, ikinci depremde ise 160 kilometrelik bir alanda kırılma olduğunu ifade etti. Bu büyük kırılmanın ardından enerjinin bir kısmının dalgalanmalarla yüzeye çıktığını ve depremi meydana getirdiğini açıkladı.

Prof. Dr. Bingöl, 24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan Elazığ depreminin ardından Hazar Gölü batısında 80 kilometrelik bir kırılma meydana geldiğini ve bu bölgede enerji boşalımı yaşandığını söyledi. 6 Şubat 2023'teki depremin ise Hatay'ın en güneyinden Antakya'ya kadar olan bölgeyi etkilediğini ve bu bölgedeki fayların kırıldığını belirtti. Ayrıca, bu kırılmanın uzunluğunun 354 kilometre olduğunu ve ikinci depremde 160 kilometrelik bir bölgede kırılmanın yaşandığını açıkladı.

Malatya'da yaşanan depremlerin tamamının artçı depremler olduğunu belirten Bingöl, bu bölgenin farklı fay hatlarının kesiştiği bir noktada olduğunu ve 5 veya daha büyük artçı depremlerin yaşanabileceğini ifade etti.

6 Şubat'tan 28 Ağustos'a kadar bölgede 37 bin 634 artçı deprem meydana geldiğini söyleyen Bingöl, bunların büyük çoğunluğunun insanlar tarafından hissedilmeyen 4'ten küçük depremler olduğunu açıkladı. Bu artçı depremlerin bir süre daha devam edeceğini ve 7'nin üzerindeki büyük depremleri uzun bir süre yaşamayacaklarını belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER