© Baykuş Haber

Zeytin üreticisinin gözü Haziran yağmurlarında

BALIKESİR’İN KUZEY EGE BÖLGESİNDEKİ KIYILARDA ZEYTİN ÜRETİCİLERİ KURAKLIK İLE MÜCADELE İÇİN HAZİRAN AYINDA YAĞACAK YAĞMURLARI BEKLİYOR.

Balıkesir'in Kuzey Ege bölgesindeki zeytin üreticileri, yaz aylarında olası kuraklığı önlemek için haziran ayındaki yağışları bekliyor.

Zeytin ağaçlarının çiçeklenme dönemi sona erdi ve meyveler oluşmaya başladı. Ancak yaz aylarında beklenen kuraklık, ürünü olumsuz etkileyebilir. Zeytin üreticileri, meyve bağlama sürecinde haziran ayındaki yağışların gerçekleşmesini umuyor.

Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Mücahit Kıvrak, haziran ayında yağış beklentisi olduğunu belirterek, "Yaz dönemi kuraklıklarında birinci önceliğimiz yağmurun bereketli bir şekilde yağması. Haziran beklentimiz bu yönde. Avrupa Meteoroloji Dairesi bu sene haziran ayının mevsim normallerinden daha serin ve yağışlı geçeceğini söylüyor. Bu anlamda kuraklığı umarım öncelikle yağmurla atlatabiliriz." dedi.

Barajlardaki su seviyelerine de dikkat çeken Kıvrak, bazı zeytin alanlarında sulama yapmanın bu yıl olası olmayabileceğine işaret etti. Bu nedenle sulama yapılamayan alanlardaki zeytinler için önerilerde bulundu. Kıvrak, yabancı otların biçilerek toprağın üzerinde bırakılmasının toprak üzerinden buharlaşmayı azaltacağını ve gölge oluşturacağını söyledi. Ayrıca temmuz ayının ilk haftalarından itibaren ağaçlara kaolin kil kaplama yapmanın, güneş yanıklığına ve kuraklığa karşı koruma sağlayabileceğini belirtti. Bu sayede ağaçların hasat mevsimine daha sağlıklı bir şekilde girebileceğini ifade etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER