Zeytinde rekolte düşük, fiyatlar şişkin
EkonomiYAKLAŞIK 14 MİLYON ZEYTİN AĞACI VARLIĞIYLA TÜRKİYE’DE EN FAZLA ZEYTİN AĞACINA SAHİP MANİSA’NIN AKHİSAR İLÇESİNDE HASAT SEZONU İKLİM ŞARTLARI NEDENİYLE BURUK BAŞLADI. SOFRALIK ZEYTİNİN ADETA MERKEZİ KONUMUNDAKİ AKHİSAR'DA REKOLTENİN DÜŞÜKLÜĞÜ NEDENİYLE ALIM FİYATLARININ YÜKSEK OLMASI İSE ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ.
Yaklaşık 14 milyon zeytin ağacı varlığıyla Türkiye’de en fazla zeytin ağacına sahip Manisa’nın Akhisar ilçesinde hasat sezonu iklim şartları nedeniyle buruk başladı. Sofralık zeytinin adeta merkezi konumundaki Akhisar’da rekoltenin düşüklüğü nedeniyle alım fiyatlarının yüksek olması ise çiftçinin yüzünü güldürdü.
Manisa’nın Akhisar ilçesi Türkiye’deki en fazla zeytin ağacı varlığıyla zeytincilik sektöründe ön planda yer alıyor. Yaklaşık 14 milyon zeytin ağacına sahip ilçede bu yıl özellikle mayıs ve haziran aylarında zeytin ağaçlarının çiçeklenme dönemindeki dolu yağışları ve don olayları nedeniyle rekoltede büyük kayıplar yaşandı. Rekoltenin düşük olması sebebiyle de sofralık zeytinin adeta merkezi olan Akhisar’da hasat sezonu da buruk başladı. Normal sezonda ocak aylarına kadar süren hasadın bu yıl daha kısa sürmesi beklenirken, rekolte kaybı nedeniyle zeytin ve zeytinyağı fiyatlarında da yükselişin devam edeceği tahmin ediliyor.
Rekoltenin düşmesi dolayısıyla alım fiyatlarının yükselmesi ise çiftçileri bir nebze memnun etti. Düşük rekoltesine rağmen kaliteli zeytin üreten çiftçiler, bölgeye özgü coğrafi işaretli domat ve uslu çeşitlerini büyük bir özenle topluyor. Sabahın erken saatlerinde toplanan zeytinler kasalanıp firmalara gönderiliyor.
Verimin düşük olduğu zeytinde fiyatlar ise yüz güldürüyor. Geçen yıl kilosu 15-20 arasında satılan sofralık zeytinlerin kilogramı 70-80 lira arasında alıcı buluyor.
Normal şartlarda ocak aylarına kadar süren hasadın düşük rekolte nedeniyle de daha kısa sürede tamamlanması bekleniyor.
Rekolte düşük ama fiyatlar yüz güldürdü
Geçtiğimiz yıla göre rekoltenin oldukça düşük olduğunu ancak fiyatlardan dolayı mutlu olduklarını söyleyen zeytin üreticisi Abdulkadir Kesen, “Bu yıl malum yurdun her tarafında malum dillendiriliyor. Verim çok az. Verim geçen yıla göre yüzde 20 rekolte var. Geçen sene bu bahçede 5 ton alıyorsak bu sene 1 ton alamayız. Ama fiyatlar iyi. Çiftçilerin yüzü güldü. Geçen yıl 15 TL olan alım fiyatı bu sene 75 TL civarında kapı açılıyor” dedi.
“Rekoltenin düşük olacağını bekliyorduk”
Beklentinin altında bir verim kaybıyla karşılaştıklarını söyleyen Akhisar Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Sait Kaya, “Akhisar’da hasadımız başladı. Bu sene verim oldukça düşük. Beklentinin altında bir rekolteyle karşılaştık bu sene. Bu sene Akhisar’ın ürünü olan Akhisar Domat ve Akhisar Uslu’su çeşitlerinde hasada başladık. Yakın zamanda da Akhisar’da yetişen Trilye cinsinde hasat başlayacaktır. Geçen sene rekolte oldukça yüksekti. Rekor yılını yaşamıştık. Türkiye genelinde rekolte yüksekti. Akhisar’da rekoltenin biraz daha düşük olabileceğini bekliyorduk. Ancak çiçeklenme döneminde yaşadığımız bazı iklimsel olaylar, havaların soğuk ve yağışlı gitmesi özellikle çiçeklenme zamanında verimin beklediğimizin altında olmasına neden oldu” dedi.
“Şu an fiyatlar tatmin edici düzeyde”
Düşük rekolteyle birlikte alım fiyatlarının yükselmesi üreticiyi tatmin ettiğini söyleyen Kaya, “Akhisar sofralık zeytinin merkezi konumunda. Özellikle kalitesi açısından ön plana çıkan bir kent. Ağaç varlığı, verimi ve kalitesi çok yüksek bir kent. Şu an fiyatlar tatmin edici düzeyde. Fakat üreticinin elinde çok az zeytin olduğu için üreticinin çok da yüksek bir kazancı olmayacak. Şu anki fiyatlara bakarsak Akhisar Domatı için geçtiğimiz yıl 14-15 TL civarında rakam söz konusuyken bu dönemde 65-70 TL civarında bir rakam söz konusu. Ama verim düşük. Zeytinyağında da verimi etkiliyor. Dünya piyasasında yükselen bir fiyat söz konusu. Zeytinyağında fiyatların yüksek olmasının sebebi de dünya piyasasındaki fiyatların yüksek olması” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir