Samsun’da bulunan ve dünyanın en büyük üçüncü oyuncak müzesi olan Canik Oyuncak Müzesi’ni 1 yılda 35 bin kişi ziyaret etti. İçerisinde 1800 ve 1900 yıllardaki oyuncakların yer aldığı müze, tarihe tanıklık ediyor.
2018 yılında Canik Belediyesi ve Yazar Sunay Akın iş birliğinde kurulan Canik Oyuncak Müzesi, 2023 yılında binlerce insanın uğrak noktası oldu. 7’den 70’e herkes hitap eden müzede 20 farklı ülkeden oyuncak bulunuyor. Genellikle Almanya’dan oyuncakların bulunduğu müzede çocukların en çok dikkatini bez bebekler ve bebek evleri çekiyor. Oyuncakların endüstri evrimini ile coğrafi farklılıklarını gözler önüne seren müze ücretsiz olarak gezilebiliyor.
Canik Oyuncak Müzesi Sorumlusu Ümmühan Kığılcım, "Müzemiz 2018 yılında halka açıldı. Eserlerimiz Şükrü Sunay Akın’ın kendi koleksiyonundan oluşuyor. Bine yakın oyuncağımız mevcut. Oyuncaklarımızın kategorisi oldukça geniş. Ahşap oyuncaklardan tutalım da bez bebeklere, metal konseptli oyuncaklara, kurşun askerlere, trenlere, kuklalara kadar geniş bir oyuncak çeşitliliğimiz var. Müzemizin içerisinde en eski eser bir bez bebek. En güncel oyuncağımız ise 1982 yılına ait yine bir bebek. Müzemizde Almanya, İngiltere, Portekiz, Japonya gibi ülkelerden oyuncaklar bulunuyor. Yoğunlukla Almanya’dan eserler var. Biz biliyoruz ki Almanya ilk oyuncak fabrikasının açıldığı ülkelerden biriydi. Çeşitlilik bakımından müzemizde Alman eserleri oldukça fazla mevcut. Müzemiz her yaş kitlesine hitap ediyor. Hafta sonları açık olduğu için büyük, genç, çocuk ayırt etmeksizin her yaş kitlesinden ziyaretçiler geliyor. Şehir dışından ve yurt dışından ziyaretçilerimiz de geliyor. Müzemizi 2023 yılında 35 bin kişi ziyaret etti. Ziyaretçilerimizin arasından çocukların ilgisini daha çok kuklalar, bebekler ve özellikle bebek evleri çekiyor. Bebek evleri çok fazla detay içeriyor. İçerisinde çocukların hayal dünyasını süsleyen çok fazla detay var. Çocuklar ’oyuncakları eve götürebilir miyiz’ diye bizden rica da bulunuyorlar" dedi.
18. ve 19. yüzyıllara ait oyuncaklar bulunan Canik Oyuncak Müzesi, ziyaretçilerini geçmişe yolculuğa çıkarıyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.