İstanbul
22 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

 20 bin yıllık Cilo Buzulları için örtü önerisi 

 20 bin yıllık Cilo Buzulları için örtü önerisi 
Behçet DALMAZ-Orhan AŞAN/VAN,(DHA)-CUMHURBAŞKANLIĞI kararı ile ’milli park’ ilan edilen Hakkari’nin 4 bin 135 rakımlı Cilo Dağları’nda bulunan 20 bin yıllık buzullar, küresel ısınma nedeniyle eriyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, buzulların alan kaybı yaşadığını, 4 kilometreye kadar uzanan buzulların 1,5 kilometreye, 100-200 metrelik dikey tabakanın da 50 metrelere kadar düştüğünü söyledi. Prof. Dr. Alaeddinoğlu, doğal miras olan buzulların korunması için italya’da yapıldığı gibi örtüyle kaplanması gerektiğini belirtti.

Hakkari'nin 4 bin 135 rakımlı Cilo Dağları'nda bulunan 20 bin yıllık buzullar, küresel ısınma etkisiyle erime tehlikesiyle karşı karşıya. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, bu buzulların korunması için örtüyle kaplanmasının gerektiğini belirtti.

Hakkari'deki Cilo-Sat Dağları'nda yer alan buzullar, küresel ısınmanın etkisiyle erimeye başladı. Terörden temizlendikten sonra 'milli park' ilan edilen bu dağlar, doğaseverler ve dağcılar tarafından ziyaret ediliyor. Ancak son yıllarda buzulların erime süreci, endişe yaratıyor.

YYÜ Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, buzulların alan kaybına uğradığını ve erime sürecinin devam ettiğini belirtti. Bu buzulların korunabilmesi için örtüyle kaplanmasının önemli olduğunu vurguladı.

Cilo Dağları'nın Türkiye'nin en büyük ikinci dağı olduğunu ve 20 bin yıllık geçmişi olan buzullara ev sahipliği yaptığını söyleyen Prof. Dr. Alaeddinoğlu, küresel iklim değişikliğinin sıcaklık artışına neden olduğunu ve bu durumun buzulların erimesine yol açtığını ifade etti.

Aynı zamanda buzulların popüler hale gelmesinin, bu doğal oluşumların tahrip edilmesine neden olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Alaeddinoğlu, buzulların korunması için giriş ve çıkışların kontrol altına alınması gerektiğini söyledi. Buzulların örtüyle kaplanmasıyla erime sürecinin yavaşlatılabileceğini ve kontrol altına alınabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Alaeddinoğlu, ayrıca sıcaklık artışlarının su kaynaklarına da olumsuz etkileri olduğunu belirterek, buzulların kaybedilmesinin yer altı su seviyeleri sorunlarına yol açabileceğini ve su kaynaklarının azalmasına neden olabileceğini sözlerine ekledi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!