İstanbul
24 Eylül, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Adananın tescilli bıçakları Kurban Bayramına hazırlanıyor

Adananın tescilli bıçakları Kurban Bayramına hazırlanıyor

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, Adana'nın coğrafi işaret ile tescilli Tapan bıçakları, kurbanlık hayvanların kesimi için özenle hazırlanıyor. Bu unutulmaya yüz tutmuş el sanatı ustaları, bıçak bileme işine yoğun mesai harcıyor. Kurban kesiminde kullanılacak olan Tapan bıçakları, atalarından gelen geleneksel yöntemlerle üretiliyor ve bu geleneksel zanaat ustaları tarafından yeniden canlandırılıyor.

Adana'nın Feke ilçesi Tapan yöresinden gelen Emrah Arık gibi ustalar, keçi boynuzu ve çeliği ateşte şekillendirerek ürettikleri Tescilli Tapan Bıçağı'nı, kurban bayramı öncesinde yoğun bir şekilde bilemeye başlıyorlar. Arık, Adana'nın sıcak yaz günlerinde ocak başında zorlu bir mesai harcayarak bıçakları bilemeye başladıklarını belirtti. Tescilli Tapan bıçağının özelliğinin dövme olması ve tescilli olması olduğunu vurgulayan Arık, kurban bayramı döneminin iş yoğunluğunun arttığını söyledi.

Kurban bıçağı konusunda da tavsiyelerde bulunan Arık, bıçağın çok keskin olması gerektiğini ve kesimde kurbanı rahatsız etmeyecek şekilde kesim yapılması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, bıçak seçerken bilinen ve güvenilir kaynaklardan alınması gerektiğini vurguladı. Bu geleneksel el sanatının yaşatılmasının önemine dikkat çeken Emrah Arık, günlük 150-200 bıçağın bileme işi için gelen taleplerin arttığını belirtti.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!