Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, Adana'nın coğrafi işaret ile tescilli Tapan bıçakları, kurbanlık hayvanların kesimi için özenle hazırlanıyor. Bu unutulmaya yüz tutmuş el sanatı ustaları, bıçak bileme işine yoğun mesai harcıyor. Kurban kesiminde kullanılacak olan Tapan bıçakları, atalarından gelen geleneksel yöntemlerle üretiliyor ve bu geleneksel zanaat ustaları tarafından yeniden canlandırılıyor.
Adana'nın Feke ilçesi Tapan yöresinden gelen Emrah Arık gibi ustalar, keçi boynuzu ve çeliği ateşte şekillendirerek ürettikleri Tescilli Tapan Bıçağı'nı, kurban bayramı öncesinde yoğun bir şekilde bilemeye başlıyorlar. Arık, Adana'nın sıcak yaz günlerinde ocak başında zorlu bir mesai harcayarak bıçakları bilemeye başladıklarını belirtti. Tescilli Tapan bıçağının özelliğinin dövme olması ve tescilli olması olduğunu vurgulayan Arık, kurban bayramı döneminin iş yoğunluğunun arttığını söyledi.
Kurban bıçağı konusunda da tavsiyelerde bulunan Arık, bıçağın çok keskin olması gerektiğini ve kesimde kurbanı rahatsız etmeyecek şekilde kesim yapılması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, bıçak seçerken bilinen ve güvenilir kaynaklardan alınması gerektiğini vurguladı. Bu geleneksel el sanatının yaşatılmasının önemine dikkat çeken Emrah Arık, günlük 150-200 bıçağın bileme işi için gelen taleplerin arttığını belirtti.
Adananın tescilli bıçakları Kurban Bayramına hazırlanıyor
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- İngilterede eski asker, İran için casusluk yapmaktan suçlu bulundu
- Adana Tanıtım Günlerinde 106 metrelik Adana kebap dağıtıldı
- Tren garında yakalanan uyuşturucu satıcısı tutuklandı
- Mudanya Üniversitesi öğrencileri sordu, Başkan Bozbey yanıtladı
- ALKÜlü Türkolog Prof. Dr. Aydemir, TDK Bilim Kurulu Üyesi seçildi
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.