İstanbul
16 Kasım, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Afetlere Karşı Dirençlilik Zirvesi Trabzonda başladı

Afetlere Karşı Dirençlilik Zirvesi Trabzonda başladı
UCLG-NEWA GENEL SEKRETERİ DR. MEHMET DUMAN İSE YAPTIĞI KONUŞMADA, “BÖLGEMİZDE ŞAHİT OLDUĞUMUZ DOĞAL VE İNSAN KAYNAKLI AFETLER, ÇATIŞMALAR KİTLESEL GÖÇLER GİBİ PROBLEMLER KARŞISINDA YEREL YÖNETİMLER ARASINDAKİ DAYANIŞMANIN GÜÇLENDİRMENİN BÜYÜK ÖNEM ARZ ETTİĞİNİ VURGULAMAK İSTERİM. BU BAĞLAMDA ÇALIŞMALARIMIZA ARA VERMEDEN HEP BERABER DEVAM ETMEK DURUMUNDAYIZ” ŞEKLİNDE KONUŞTU.

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen Afetlere Karşı Dirençlilik Zirvesi, Trabzon'da başladı. Zirveye Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, Jonieh Belediye Başkanı Juan Hobeiche, UCLG-NEWA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Duman, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve idari amirler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, kentlerin dirençli hale getirilmesinin önemine vurgu yaparak, şunları söyledi: "Dünya nüfusunun Kasım 2022 itibariyle 8 milyara ulaştığı açıklandı. Bu nüfusun yarısından fazlası şehirlerde yaşıyor. Bu hızlı şehirleşme 2050 yılında şehirlerin toplam dünya nüfusunun yüzde 70'e yakınının yaşayacağına işaret ediyor. Kentleşme oranının bu şekilde hızlı artması şehirlerde altyapıdan üst yapıya, ulaşımdan çevreye, ekonomiden sosyal hayata, barınmadan beslenmeye, kültürden sağlığa kadar birçok alanda sorunlar ortaya çıkartıyor. Bu sorunlar deprem, sel, taşkın, orman yangını gibi doğal afetlerden kaynaklanabildiği gibi insan kaynaklı faktörlerden veya küresel salgın hastalıklardan dolayı ortaya çıkabiliyor. Yerel, bölgesel ulusal hatta küresel krizlere yol açabiliyor. Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız pandemi küresel krize, Şubat ayında Türkiye’de gerçekleşen deprem felaketi de bölgesel ve ulusal krize örnek olarak gösterilebilir. Şehirlerin yaşayabilecekleri sorunlara, tehlikelere doğal ve insan kaynakları afetlere risklere karşı hazırlıklı olmaları ve hızlı çözüm üretilme kapasiteleri dirençli kent kavramını öne çıkardı. Dirençli şehirler oluşturmada tabi birçok faktör var. Ama bunların en önemlilerinden bir tanesi dirençli kentin oluşumunda planlama aşamasından uygulama aşamasına kadar o şehirdeki tüm dinamiklerin bu işin içerisinde alınması ve ortak akıl ve istişare ile bir planlama süreci yaşanmasıdır."

UCLG-NEWA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Duman da yerel yönetimler arasındaki dayanışmanın önemini vurgulayarak, "Bölgemizde şahit olduğumuz doğal ve insan kaynaklı afetler, çatışmalar, kitlesel göçler gibi problemler karşısında yerel yönetimler arasındaki dayanışmanın güçlendirmenin büyük önem arz ettiğini vurgulamak isterim. Bu bağlamda çalışmalarımıza ara vermeden hep beraber devam etmek durumundayız" dedi.

Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul ise yerel yönetimlerin güçlendirilmesinin daha iyi hizmet sunulmasına katkı sağlayacağını ifade ederek, "Yerelleşme, yerelden yönetim iyi yönetişime giden

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!