İstanbul
25 Eylül, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Akarsu ıslahı çalışmasında binlerce balık telef oldu

Akarsu ıslahı çalışmasında binlerce balık telef oldu
SAMSUN'DA BİR ÇAY ÜZERİNDE YAPILAN ISLAH PROJESİNDE SUYA KARIŞAN ÇİMENTO BİNLERCE BALIĞIN ÖLMESİNDE SEBEP OLDU.

Samsun'da, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yürütülen bir akarsu ıslah ve bent projesi sırasında yaşanan olay, binlerce balığın ölümüne neden oldu. DSİ, Engiz Çayı'nda tersip bendi ve ıslah çalışması gerçekleştiriyordu. Ancak çalışmalar sırasında suyun yönlendirilememesi sonucu kullanılan çimento suya karıştı ve çaydaki balıkların ölümüne sebep oldu. Bu durum, bölge sakinlerinin büyük tepkisine neden oldu. Bir mahalle sakini yaklaşık yarım saat içinde 300'e yakın ölü balık topladı.

Fındıklı Mahallesi sakinlerinden 44 yaşındaki Sunay Aydın, durumu şu sözlerle açıkladı: "Burada bir bent çalışması yapılıyor. Yapılan bu bent çalışmasında suyu bir tarafa aktarmadan direkt çimentoyu döküyorlar ve çalışma alanının yaklaşık 3 kilometre aşağısına kadar derede bir tane canlı balık kalmıyor. Binlerce balık ölerek sudan akıp gitti. Bizim şu an burada topladığımız balıklar kenarda kalanlardan ibaret. Binlercesi ölerek aşağı doğru akıp gitti. 45 yaşındayım ve yıllardır buradayız ancak daha önce böyle bir şey ile karşılaşmadım. Derede görüldüğü gibi her yer çimento. Yetkililer bu konuda ne yapacaklarını bilmiyorum. Şu anda ağlanacak bir durumumuz var. Ben öncelikle bir doğa ve hayvanseverim. Bunu gördükçe içim parçalanıyor. Buna müdahale edilmeli ve acil önlem alınmalı."

Fındıklı Mahallesi sakinlerinden Ahmet Yeni (60) ise, "Tamam, müteahhit bir bent yapmaya çalışıyor ama bu çimentoyu dereye salmak günah değil mi? Bizim topladığımız bir kova bir şey ama derede çok ölü balık var. Bu bir katliamdır. Bu balıkların yaşama hakkı yok mu? Daha önce de 2 kere bent yapıldı ama böyle bir şey olmamıştı. Demek ki o zaman düzgün yaptılar. Ama şu an seti nasıl yaptılarsa her taraf çimento oldu. Bütün balıklar zehirlenip öldü" şeklinde konuştu.

Firma yetkilisi ise projeyi yürüten firmanın tarafından yapılan açıklamada, "Yapılan imalat DSİ’ye ait bir imalattır. Nihayetinde bu imalatlar insanların can ve mal güvenliği için yapılıyor. Projeli bir iş bu. Asla kasıtlı yapılan bir şey yoktur. Sürekli yapılan bir imalattır ve bu durum kasıtlı yapılmamıştır" denildi. Bu olay, doğa ve çevre hassasiyeti taşıyanların endişelerini yansıtıyor ve çevre koruma önlemlerinin daha iyi uygulanmasının gerekliliğini vurguluyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!