Türkiye'nin sadece Balıkesir ilinde yetiştirilen amarant bitkisi, hayvan yemi ve çölyak hastaları için un üretimi için kullanılmak üzere geliştiriliyor. Aztek ve Maya medeniyetlerinden miras alan bu bitki, az su tüketimi ile dikkat çekiyor.
Hindistan ve Güney Amerika kökenli amarant bitkisi, emekli sağlık çalışanı Zerrin Canik tarafından Balıkesir'in Balya ilçesinde yetiştiriliyor. Geçen yıl ilk olarak deneme amaçlı ekilen amarant bitkisi, bu yıl 30 dönümlük bir alanda yetiştiriliyor. Amarant bitkisi, hayvan yemi olarak kullanılmasının yanı sıra un ve çay üretimi için de kullanılabiliyor. Ayrıca, vücutta insülin oranını dengelediği biliniyor ve kurak dönemlerde hayvancılığa katkı sağlayabilecek su tasarruflu bir bitki olarak öne çıkıyor.
Zerrin Canik, amarant bitkisinin sulu yem bitkilerine alternatif olarak yetiştirildiğini ve bunun büyük bir avantaj sunduğunu belirtiyor. Bitkinin, gübre, çapa ve fazla su gibi masrafları olmadan yetiştirilebileceğini ifade ediyor. Amarant bitkisinin yaprakları salata veya yemeklerde tüketilebiliyor, çayı içilebiliyor ve şeker hastalığına fayda sağlayabileceği belirtiliyor. Amarant bitkisinin Türkiye'de daha fazla tanıtılması ve kullanılmasını amaçlayan Canik, bu bitkinin gelecekte daha geniş kullanım alanlarına sahip olabileceğine inanıyor.
Amarant bitkisi hayvanlara yem, insanlara şifa, çölyak hastalarına gıda oluyor
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 109 gün sonra ölü bulunan yaşlı kadın son yolculuğuna uğurlandı
- Şırnakta bazı alanlar özel güvenlik bölgesi ilan edildi
- Farklı şehirlerden gelen öğrencilerin kaıldığı iklim çalıştayında sonuç beyannamesi okundu
- Siirtte etkili olan kar yağışı kartpostallık görüntüler oluşturdu
- Ata Tohumları Akdeniz Üniversitesinde yeşerdi
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.