İstanbul
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Anız yangınlarıyla milli servet yok oluyor

Anız yangınlarıyla milli servet yok oluyor
TÜRKİYE’DE BUĞDAY HASADININ ARDINDAN ÇİFTÇİLERİN İKİNCİ ÜRÜNÜN EKİMİNE DAHA HIZLI BİR ŞEKİLDE BAŞLAMASI İÇİN YAKTIKLARI ANIZIN TOPRAĞA FAYDA YERİNE ZARAR VERDİĞİNİ KAYDEDEN PROF. DR. AHMET KILIÇ, “ANIZ YANGINLARININ FAYDASI YOK DENECEK KADAR AZ. BUNA KARŞILIK ZARARI DA ÇOK ÇOK BÜYÜK. ANIZ YAKMAYLA BİZ O BÖLGEDEKİ FAYDALI BÖCEKLERİN ORTADAN KALKTIĞINI BİLİYORUZ” DEDİ.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde buğday hasadının ardından anız yakma geleneği, tarım ekosistemine ve çevreye zarar veriyor. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, anız yakmanın, toprak ve doğa için olumsuz etkileri olduğunu vurguluyor.

Kılıç, anız yakmanın geleneksel bir uygulama olduğunu ancak faydasının neredeyse olmadığını belirtiyor. Anız yangınlarının sadece istenmeyen otları yok etmek için kullanıldığını ancak bunun yerine büyük zararlar verdiğini ifade ediyor. Anız yakmanın topraktaki canlı çeşitliliğini azalttığını ve toprak için gereken bitki köklerini yok ettiğini söylüyor.

Ayrıca, anız yakarak atmosfere karbondioksit salındığını ve bu durumun küresel ısınmaya katkı sağladığını belirtiyor. Toprakta kalan anızın gübre ihtiyacını karşılayabileceğini ve toprağın biyo çeşitliliğini koruyabileceğini ifade ediyor.

Kılıç, anız yakmanın milli servetin kaybına yol açtığını ve bu gelenekten vazgeçilmesi gerektiğini söylüyor. Yasal uygulamaların takip edilmesi ve anız yakma alışkanlığının bırakılması gerektiğini belirtiyor ve çiftçilere bu konuda duyarlı olmaları çağrısında bulunuyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!