İstanbul
27 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Antalyada 800 rakımlı köyde incir hasadı başladı

Antalyada 800 rakımlı köyde incir hasadı başladı
ANTALYA'NIN İBRADI İLÇESİNİN 800 RAKIMLI ÜRÜNLÜ MAHALLESİNDE YETİŞEN SİYAH İNCİRİN HASAT DÖNEMİ BAŞLADI

Antalya'nın İbradı ilçesinin yüksek rakımlı Ürünlü Mahallesi'nde yetişen siyah incirin hasat mevsimi başladı. Bu hasat süreci yaklaşık olarak 45 gün boyunca devam edecek. Günün ilk ışıklarıyla birlikte çiftçiler, olgunlaşmış incirleri tek tek dallarından topluyorlar. Toplanan incirler boyutlarına göre ayrıştırılıyor ve Antalya pazarına sunulmak üzere gönderiliyor. Bahçeden çıkış ücreti, incirin kalitesine bağlı olarak 40 ile 50 TL arasında değişiyor.

Ancak bu yıl, incir üreticileri hava koşullarının etkisiyle rekoltede yaklaşık %50'lik bir düşüş yaşandığını belirtiyorlar. Mesut Şanlı adlı bir incir üreticisi, 2023 Bursa siyah incir hasadının başladığını ve ilkbahardaki yağışlar nedeniyle sezona 20 gün gecikmeli başladıklarını ifade etti. Aşırı sıcaklar nedeniyle bu yıl geçen yıla göre daha düşük bir verim elde ettiklerini söyleyen Şanlı, incirlerin büyük bir kısmının döküldüğünü ve bu durumun rekoltede %50'lik bir azalmaya yol açtığını belirtti. Ancak ağaçlardaki incirlerin daha seyrek olmasının, bu yılki ürünlerin kalitesini artırdığını dile getirdi.

Ürünlü'de yetişen incirin oldukça kaliteli olduğunu vurgulayan Şanlı, "Bursa incirimizin 8 tanesi bir kilogram civarında geliyor. Kalite mükemmel. Geçen yıl 200 incir ağacından 18 ton civarında incir toplamıştık. Bu yıl ise yarı yarıya düştü. Yani yüzde elli oranında hasatta düşüş oldu. Sıcaklardan dolayı incirlerimiz dökülmeseydi, bu yıl geçen yıla göre yüzde elli oranında rekoltede artış bekliyorduk. Ürünlerimizi 26, 28, 30 ve 32 numaralı kasalara ayırıyoruz. Pazarlama konusunda herhangi bir sorunumuz yok. Ürünlerimizi Antalya'daki sebze haline gönderiyoruz. İncirlerimizi kimyasal ilaçlar kullanmadan yetiştiriyoruz. Doğal hayvan gübresi kullanıyoruz. Ayrıca incir bahçemizin 800 rakımda olması, incirlerimizin lezzetini ve tatını olumlu yönde etkiliyor" şeklinde konuştu.

İncir bahçelerinde incir toplayan Keriman Songül, "Ürünlü'de incir hasadına başladık. Sabah saatlerinde bahçeye gidip olgunlaşan ürünleri topluyoruz. Topladığımız incirler, Antalya pazarına gönderilmek üzere Antalya haline gidiyor. İncirlerimiz, olgunlaşmalarına bağlı olarak bazen iki günde bir, bazen de üç günde bir toplanıyor" dedi.

Mehmet Üzümcü adlı başka bir incir üreticisi ise "İncirlerimizi dört ayrı boyutta sınıflandırıyoruz. Bu yılki incirlerimiz 6 tanesi bir kilo civarında geliyor. Organik olarak yetiştirilen ürünlerimizi topladıktan hemen sonra Antalya haline gönderiyoruz. Bu yılki hasat, geçen yıla göre hava koşullarının etkisiyle geç başladı. Beklentimiz, bu yıl %50 oranında bir artış olması yönündeydi ancak aşırı sıcaklar nedeniyle %50 oranında bir düşüş yaşadık. Ancak incirlerimizin kalitesi bu yıl daha yüksek" diye konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!