Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Bayraklı, diyabet hastalarının iğnesiz ve ağrısız şekilde şeker ölçümü yapabilmelerine imkan sağlayan lazer tabanlı bir cihaz geliştirdi ve patentini aldı. Cihaz, hasta konforunun yanı sıra milli ekonomiye de önemli katkılar sağlayacak.
Halihazırda diyabet hastalarının şeker ölçümlerinin parmak ucuna iğne batırılarak veya küçük iğnelerin kullanıldığı minimal girişimsel yöntemlerle yapıldığını ifade eden Prof. İsmail Bayraklı, bu yöntemlerin hem hasta konforu hem enfeksiyon riski hem de maliyet bakımından dezavantajlı olduğunu belirtti. Parmak ucuna iğne batırılarak yapılan şeker ölçümlerinin uzun süre kullanımda dokuya zarar verebildiğini, girişimsel olduğu için enfeksiyona açık olduğunu ve sürekli ölçüm yapabilmeye uygun olmadığını dile getiren Prof. Bayraklı, tüm bu dezavantajları ortadan kaldıracak bir yöntem için uzunca bir süredir araştırma yaptıklarını ve çeşitli çalışmalar ürettiklerini söyledi.
Parmağa tutulan lazer deri altındaki glikozu ölçebiliyor
Lazer tabanlı bir ölçüm cihazının sorunları ortadan kaldıracağına ilişkin fikri geliştirerek yeni bir cihaz yaptıklarını anlatan İsmail Bayraklı, “Tasarlanan bu yeni cihaz girişimsel olmayan bir yöntemle çalışıyor. Yani şeker ölçümü için parmak ucuna iğne batırmaya gerek bırakmıyor. ‘Lazer Tabanlı Glikoz Ölçüm Cihazı’ parmak ucuna tutulduğunda deri altındaki sıvının glikozunu ölçüyor ve hastanın şeker seviyesini belirliyor. Hasta tamamen ağrısız ve enfeksiyon riskinden uzak biçimde, üstelik istediği sıklıkta şeker seviyesini görüp, takip edebiliyor. Geliştirdiğimiz cihaz, özellikle çocuk yaştaki diyabet hastaları ve aileleri için çok büyük kolaylıklar sağlıyor” dedi.
Şeker ölçümünün yıllık maliyeti yaklaşık 18 milyar lira
Çalışmanın milli ekonomi bakımından da önemli artılar içerdiğini ileten ASÜ Öğretim Üyesi Prof. İsmail Bayraklı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre 400 milyon civarında diyabet hastası olduğunu ve her altı saniyede bir kişinin diyabet kaynaklı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini dile getirdi. Türkiye’de ise -Sağlık Bakanlığına göre- diyabet hastası sayısının 10 milyonu aştığını belirten Prof. Bayraklı, “Bu hastaların şeker ölçümünün devlete yıllık maliyeti en asgari 18 milyar lira civarındadır. Bu, çok büyük bir rakam. Geliştirdiğimiz cihaz -diğer faydalarının yanında- ilgili maliyeti de ciddi anlamda aşağı çekecek ve milli ekonomi açısından önemli bir kazanç sağlayacaktır” diye konuştu.
Geliştirilen cihazın diyabet hastalığıyla mücadeleye yeni bir boyut kazandıracağını söyleyen ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, insanlık faydasına atılan her adımın çok değerli olduğunu belirtti. Kampüste insan odaklı çalışmaya devam edeceklerini de ifade eden Rektör Arıbaş, “Lazer Tabanlı Glikoz Ölçüm Cihazı çalışması ve aldığı patent münasebetiyle değerli hocamız Prof. Dr. İsmail Bayraklı’yı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.