İSTANBUL,(DHA)- İstanbul’da düzenlenen Batı Azerbaycan Gerçekliği: Tarihi Hakikatler Konferansı’nda konuşan Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Narmina Mustafayeva, “Azerbaycan halkı hiçbir zaman kırılmadı. Çünkü yüreğimizde umut, inanç vardı. Topraklarımızı geri alacağımızı biliyorduk. Oraya geri döneceğimizi, orada yeniden yaşayacağımızı biliyorduk. Bu inanç bizi her zaman umutlandırdı. Ve nihayet çok şükür 2020 yılında Azerbaycan, 44 günlük vatan savaşı sonucu, şanlı zaferle Karabağ topraklarını geri aldı” dedi.
Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, Batı Azerbaycan Topluluğu ve İstanbul Altınbaş Üniversitesi iş birliği ile üniversitenin kampüsünde, Batı Azerbaycan Gerçekliği: Tarihi Hakikatler Konferansı düzenlendi. Açılış konuşmalarını; Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Narmina Mustafayeva, Milletvekili ve Batı Azerbaycan Topluluğu Başkanı Aziz Alekberli ve Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan yaptı. Moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vefa Kurban’ın yaptığı panelde konuşmacılar arasında; Prof. Dr. Ragıp Kutay Karaca, Millet Vekili Hikmet Babaoğlu, Türk-İslam Araştırmacılar Merkezi Direktörü Doç. Dr. Telman Nüsretoğlu yer aldı.
“BATI AZERBAYCAN BİZİM TARİHİ TOPRAKLARIMIZDIR”
Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Narmina Mustafayeva, “2023, yaşanan hem olumlu hem de olumsuz olaylarla bazıları için hayati anlam taşıyacak kadar önemli bir yıl. Biz bu olaylardan en büyüğü 2020’de Azerbaycan’ın devlet tarihine altın harflerle yazılmış bir sayfa olarak kaydettik. Bu yıl, Azerbaycan'ın 44 günlük vatan savaşındaki şanlı, muhteşem zaferi oldu. Bu zaferi bize yaşatan, o mutluluğunu, sevinç duygularını bize armağan eden kahraman ordumuzu ve kahraman şehitlerimizi bir daha yad etmek istiyorum. Ruhları şad olsun, Allah rahmet eylesin. Batı Azerbaycan bizim tarihi topraklarımızdır. Bunu kanıtlayan, bunu doğrulayan birçok belgeler var. Tarihi yazılar, haritalar var. Oradaki yazılarda, hem kent, köy adlarının Azerbaycan kökenli olduğunu çok açık şekilde görebilirsiniz. Tüm bu süreç içerisinde aralıklarla Batı Azerbaycan'da yaşayan soydaşlarımız Ermeni zulmü neticesinde oradan kovuldu. Zorla evlerini, baba yurtlarını, topraklarını terk ettiler. 170’e yakın köyde sadece Azerbaycanlılar, 90’a yakın köyde çoğunlukla Azerbaycanlılar yaşıyordu. 300’e yakın köyde yaşayan nüfus arasında ise Azerbaycanlılar vardı. Şimdi orada bir tane Azerbaycanlı yok. Hepsi dede topraklarından sürüldüler, kovuldular işkenceler gördüler, öldürüldüler” açıklamasını yaptı.
“ACIMIZ DÜNYA TOPLUMU TARAFINDAN GEREKEN İLGİ VE MERHAMETİ GÖSMEDİ”
En büyük etnik temizlemenin 80’li yılların sonlarında yapıldığını belirten Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Narmina Mustafayeva sözlerine son olarak şunları ekledi:
“Sovyet rejiminin desteğiyle gerçekleşti. 90’ların başlarında Azerbaycan'ın Karabağ bölgesi ve onun etrafındaki 7 ilimiz işgal edildi. Bir milyona yakın sivilimiz, vatandaşımız topraklarından kovuldu. Onlara soykırım uygulandı. Ama ne o zaman geçmiş Ermenistan'dan kovulan Azerbaycanlılarımızın ne de Karabağ topraklarımızdan kovulan Azerbaycanlıların acısı, o yaşadıkları dünya toplumu tarafından gereken ilgiyi ve merhameti görmedi. Azerbaycan halkı hiçbir zaman kırılmadı. Çünkü yüreğimizde umut, inanç vardı. O günün geleceğini bekliyorduk. Topraklarımızı geri geri alacağımızı biliyorduk. Oraya geri döneceğimizi, orada yeniden yaşayacağımızı biliyorduk. Bu inanç bizi her zaman umutlandırdı. Ve nihayet çok şükür 2020 yılında, Azerbaycan 44 günlük vatan savaşı sonucu şanlı zaferle Karabağ topraklarını geri aldı.”
“SON 2 YILDA TÜRKİYE AZERBAYCAN İLİŞKİLERİNDE BÜYÜK ÖLÇÜDE GELİŞMELER OLDU”
Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan ise “Böyle önemli ve zamanlaması itibariyle de tam tabiri caizse denk düşen bir toplantıya ev sahipliği etmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Son 2 yıl, Azerbaycan tarihinde ve Türkiye Azerbaycan ilişkilerinde daha evvel görmediğimiz ölçüde büyük gelişmelere sahne oldu. Bu gelişmelerle artık Karabağ sorunu diye bir sorun yok” şeklinde konuştu.
Ayrıca konferansa özel, Batı Azerbaycan’ın tarihi yansıtan, çeşitli belgelerin yer aldığı sergi de düzenlendi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.