İstanbul
25 Ekim, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

'Bebeklerde doğumdan 6 hafta sonraki taramalarla kalça çıkıklığının önüne geçilebilir'

'Bebeklerde doğumdan 6 hafta sonraki taramalarla kalça çıkıklığının önüne geçilebilir'

SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Sina Coşkun, kalça çıkıklığının önlenebilir bir hastalık olduğunu belirterek, "Bebeklerde doğumdan 6 haftadan sonra yapılan taramalar sonrasında tedaviye başlanarak hastalığın önüne geçilebilir" dedi.

Doç. Dr. Coşkun, bebeklerde veya küçük çocuklarda kalçaların soket ve top ekleminin düzgün şekilde oluşmaması nedeniyle oluşan kalça çıkıklığının önemli bir hastalık olduğunu ifade etti. Uyluk kemiğinin kalçayla birleştiği yerin top şeklinde olduğunu ve bunun kalça kemiğinde oval bir yuvaya oturarak eklem meydana getirdiğini belirtti. Bu hastalığın önlenebilir olduğunu ve bebeğin 6 haftalık olduktan sonra ultrason görüntüsü ile taramasının yapılması gerektiğini vurguladı. Genetik faktörlerin etkili olduğunu özellikle kız çocuklarında ve ilk çocuksa risk faktörünün daha yüksek olduğunu söyledi. Kalça çıkığı olan çocuklarda bir bacak kısalığı ve yürümede aksama gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini ifade etti.

Türkiye'de her bin doğumdan bir veya ikisinde kalça çıkıklığı görüldüğünü, ancak bu oranın erken teşhis ile düşmeye başladığını belirten Doç. Dr. Hüseyin Sina Coşkun, hastalığın erken teşhisi sayesinde tedavi şansının doğduğunu söyledi. Hastalığın özellikle kız çocuklarında görüldüğünü ve genetik faktörlerin etkisi olduğunu belirtti. Belirtileri arasında bacaklardaki çizgilerin eşitsizliği, topallama ve kalçanın hareketinin kısıtlı olması olduğunu ifade etti.

Ultrasonografik tarama yöntemi ile erken teşhis ve tedavi sonucunda kalça çıkıklığının önüne geçilebilir bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Coşkun, tedavi aşamaları hakkında da bilgi verdi. Bandaj tedavileri ve ortez tedavilerinin ilk seçenek olduğunu söyledi. Ancak 6 aya kadar olan dönemde kullanılabileceğini, 6 aydan sonra alçı sarma ve daha ileri yaşlarda ameliyatların gerekebileceğini ifade etti. Hastaların yürümeye başladığı dönemde topallama gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Erişkin yaşlarda da bu hastalığın etkilerinin devam edebileceğini ve kalça protezi ameliyatlarının gerekebileceğini ifade etti. Bu nedenle hastalığın sık görüldüğü bölgelerde taramaların mutlaka yapılması gerektiğini vurguladı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!