Tokat'ta bilim insanları, çölyak hastaları için umut olan karabuğday üretimini araştırıyor. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde gerçekleştirilen tarımsal araştırmalar, Türkiye'de 800 bin çölyak hastası için önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Karabuğdayın Tokat'ın iklimine uygun hale getirilmesi için çalışmalar sürdürülüyor.
Bu yıl ilk defa gerçekleştirilen araştırmada, Türkiye'de tescilli olan Aktaş ve Güneş çeşitleri kullanıldı. Karabuğdayın glüten içermemesi, çölyak hastaları için önemli bir avantaj sağlıyor. Araştırma sonuçları, çölyak hastalarının bu bitkiyle yapılan ekmekleri tüketebileceğini gösteriyor.
Çalışmayı yürüten Dr. Şaziye Dökülen, karabuğdayın çölyak hastaları için önemli bir alternatif olduğunu vurguluyor. Ayrıca, bitkinin uzun çiçeklenme süresinin arıcılık faaliyetleri için de olumlu bir etki yarattığını belirtiyor.
Tokat'taki bu çalışmanın, çölyak hastalarına yeni bir beslenme alternatifi sunmanın yanı sıra tarım ve arıcılık sektörlerine de katkı sağlayabileceği görülüyor.
Bilim insanları Tokat için karabuğdayı araştırıyor
TOKAT'TA BİLİM İNSANLARI ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN KARABUĞDAY ÜRETİMİNİ ARAŞTIRIYOR
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Batmanda 3 adreste yapılan aramada yüklü miktarda uyuşturucu ve mühimmat ele geçirildi: 4 kişi tutuklandı
- Atıksız Mutfak Projesi gıda israfını azaltarak iklim değişikliğiyle mücadele ediliyor
- Küçükçekmecede ölen çocuğun cenazesi Adli Tıp Kurumundan alındı
- Bitlisteki okul çevrelerinde sıkı denetim
- Süleymanpaşa Sanat Galerisi kapılarını üniversite öğrencilerine açtı
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.