İstanbul
28 Eylül, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Bir çift kornea ile 4 kişinin hayatı aydınlanıyor

Bir çift kornea ile 4 kişinin hayatı aydınlanıyor
Özlem YURTÇU KARABULUT, Mehmet CANBULAT / İstanbul, (DHA)- KORNEA naklinde artık tek kadavradan alınan bir çift kornea ile 4 kişinin hayatı aydınlanabiliyor. Son 10 yıldır yaygınlaşmaya başlayan bu yöntem sayesinde kadavra bağışının çok az olduğu ülkemizde, kornea bekleyen daha çok hastaya şifa şansı doğduğunu anlatan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Göz Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Yusuf Yıldırım, “lameller kornea cerrahisi” sayesinde, kadavradan alınan korneayı mikron düzeyinde iki katmana ayırdıklarını ve nakil bekleyen hastalarda, korneanın ön ve arka bölgesindeki hastalıklara göre iki farklı bölgeye ayrı ayrı nakledildiklerini söyledi. Doç. Dr. Yıldırım, böylece tek bir kadavra bağışı ile uygun olan hastalar seçildiği taktirde, 4 kişinin görme yetisine kavuşabildiğini kaydetti.

Kornea nakli artık tek bir kadavradan alınan bir çift kornea ile 4 kişinin hayatını aydınlatabiliyor. Son 10 yılda yaygınlaşmaya başlayan bu yöntem, Türkiye gibi kadavra bağışının az olduğu ülkelerde daha fazla hastaya şifa sağlama fırsatı sunuyor. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Göz Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Yusuf Yıldırım, bu yöntemi kullanarak kadavradan alınan korneaları mikron düzeyinde iki katmana ayırdıklarını ve nakil bekleyen hastalara, korneanın ön ve arka bölgesindeki hastalıklara göre iki farklı bölgeye ayrı ayrı naklettiklerini açıkladı. Bu sayede tek bir kadavradan uygun hastalara seçildiği takdirde 4 kişinin görme yetisine kavuşabildiğini belirtti.

Kornea nakli, gözün en önemli parçalarından biri olan korneanın, görüntüyü algılamak için gereken ışığın göze iletildiği bölge olduğunu ifade etti. Kornea naklinin, keratokonus, doğuştan kornea bozuklukları, kornea incelmesi veya yırtılması, enfeksiyon, travma gibi nedenlerle meydana gelen kornea hasarları veya görme bozukluklarının tedavisi için kullanıldığını belirtti.

Doç. Dr. Yıldırım, bu yöntemin özellikle daha fazla hastaya şifa sağlama potansiyeli taşıdığını vurgulayarak, bir kadavranın korneasının iki farklı hastaya nakledilmesiyle 4 kişinin görme yetisine kavuşabileceğini ifade etti. Bu katmanlı kornea nakli yöntemi sayesinde iyileşme sürecinin hızlandığını ve organ reddi riskinin azaldığını da ekledi.

Kornea nakli, yaş sınırı olmaksızın gençlerden yaşlılara kadar birçok yaş grubunda uygulanabilen bir cerrahi prosedürdür. Bu sayede pek çok hastanın göz sağlığına kavuşmasına yardımcı olunabilir. Bir hastanın kornea nakliyle görmesine kavuşması, organ bağışının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurguluyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!