İstanbul
23 Eylül, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Bu helva sadece kış mevsiminde yapılıyor

Bu helva sadece kış mevsiminde yapılıyor
ERZİNCAN’DA ÖZELLİKLE KIŞ MEVSİMİNDE KÖY ODALARI VE KÖY KONAKLARINDA PİŞİRİLEN YÖREYE ÖZGÜ TEL HELVASI GELENEĞİ BUGÜN HALA YAŞATILIYOR.

Erzincan’da özellikle kış mevsiminde köy odaları ve köy konaklarında pişirilen yöreye özgü tel helvası geleneği bugün hala yaşatılıyor.


Şeker, su, irmik ve limon kullanılarak hazırlanan ve kar yüzeyine bırakılıp soğutulan tel helva, yörede kış aylarının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alıyor. Kentte, ‘pişmaniyenin atası’ olarak da bilinen tel helvası, köy odaları ve köy konaklarında yapılıyor.


Karın yağmasıyla yapılan, düşük maliyetiyle tercih edilen tel helva, irmik, şeker, su ve limon suyundan yapılıyor. Erzincan’ın Otlukbeli, Çayırlı ve Tercan ilçelerine bağlı köylerde, köylü sakinleri bir araya gelerek hazırladıkları tel helvayı önce miyane olarak adlandırılan macun kıvamına getiriyor. Ardından hava sıcaklığının sıfırın altında eksi 10 dereye kadar düştüğü anda kar üzerine bırakılıyor. 5 veya 10 dakika soğutulduktan sonra ikinci kez yoğruluyor.


Karın üzerinde lezzetini aldığı düşünülen tel helva, soğuk kış gecelerin vazgeçilmez tatlıları arasında gösteriliyor.


Yörede tel helva geleneği yıllardır yaşattıklarını söyleyen Hasan Atınç, müdavimlerinin de olduğu helvanın, birliktelik ve samimiyeti simgelediğini söyledi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!