İstanbul
24 Eylül, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Bu yer altı şehri 376 kilometrelik tünel kıvamında

Bu yer altı şehri 376 kilometrelik tünel kıvamında
MUSTAFA AKSU; "BURADAN KAPADOKYA'YA GİDİYOR O YOL. KAPADOKYA'DAN AKSARAY'A, ORADAN KIRŞEHİR'DEKİ DULKADİRLİ'YE KADAR UZANAN BİR YOL" DEDİ.

Kayseri'nin Talas ilçesindeki Zincidere Mahallesi'nde bulunan evlerin altından geçen yer altı şehirleri, sırlarını hala saklamaya devam ediyor. Bu gizemli yeraltı şehrinin toplam uzunluğu 376 kilometre olduğunu ifade eden dönemin Belediye Başkanı Mustafa Aksu, bu yeraltı şehrinin tarihi ve stratejik bir öneme sahip olduğunu açıkladı.

1992 yılında belediye statüsü kazanan ve daha sonra Talas ilçesine dahil edilen Zincidere Mahallesi, bu benzersiz yer altı yapısına ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Evlerin altından geçen ve zaman içinde ev sahipleri tarafından kapatılan bu gizli tüneller, geçmişin izlerini koruyor.

Geçmişte bölgenin önemli bir ticaret merkezi olduğunu belirten Mustafa Aksu, "Zamanında Zincidere'ye gelen toplum, burada 250 konak inşa etmişler. Bu bölge zengin bir ticaret merkeziymiş; hatta İç Anadolu'nun pamuk borsası olarak kabul ediliyormuş. 1873 yılında burada 52 pamuk tüccarı faaliyet gösteriyormuş. 8 eczane ve bir fırın gibi işletmeler de bu alışveriş merkezini zenginleştirmiş" şeklinde konuştu.

Yer altı şehri hakkında detaylı bilgi veren Aksu, "Yer altı şehrinin merkezi, Zincidere Komando Tugayı içinde bulunan bir manastırdır. Bu şehir, Zincidere'deki birçok evin altından geçiyor ve Kapadokya'dan Aksaray'a, oradan Kırşehir'deki Dulkadirli'ye kadar uzanan bir ağı oluşturuyor. Toplamda 376 kilometrelik bir uzunluğa sahip olan bu yer altı yolları, o dönemin nakil ihtiyaçlarını yerine getiriyormuş" ifadelerini kullandı.

Tünellerin savunma amaçlı inşa edildiğine dikkat çeken Aksu, "Yer altında saklanmak kolaydır ve doğal bir şekilde ısınma sağlar. Yazın serinletici bir etkisi de vardır. Bu nedenle insanlar yer altında yaşamışlar ve savunma amacıyla da kullanmışlar. Yer altına indiğinizde, kimse sizi bulamaz. Manastırdan ayrılan 4 farklı yol bulunuyor: Birisi Zincidere'ye giderken, diğeri Tomarza'ya uzanırken, bir diğeri Turan'a yönlendirir. Turan'dan ayrılan bu yollar, Ağırnas'a, Bürüngüz'e ve Gesi'ye ulaşır. Gesi'den Tavlusun'a giden yol, en sonunda Battalgazi'de birleşir. Bu tüneller güvenlik açısından o dönemde nakiller için tercih edilmiş" şeklinde konuştu.

Tünellerin birçok evin altından geçtiğini ancak zaman içinde duvarlarla kapatıldığını da belirten Mustafa Aksu, "Yer altı yapısı nedeniyle birçok evin altından geçiyordu. Ancak zamanla insanlar, girişleri kapatmak için duvarlar örmüşler, böylece başka kimsenin gelmesini engellemişler" dedi. Bu gizemli yer altı şehri, geçmişin izlerini sürdürmeye devam ediyor ve bölgenin tarihi zenginliğini yansıtmaya devam ediyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!