İstanbul
30 Eylül, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhanı bekleyen dosyalar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhanı bekleyen dosyalar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, görevine devraldığı andan itibaren önemli dosyalarla karşı karşıya. Milyonlarca kişi, asgari ücret zammı, memur zammı, emekli zamları, yeni emeklilik sistemi gibi bir dizi konuda atılacak adımları bekliyor.

28 Mayıs'ta gerçekleşen Cumhurbaşkanı ikinci tur seçimlerinin ardından tekrar seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabine değişikliği yapıldı, ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı görevine Vedat Işıkhan getirildi. Göreve başladığı andan itibaren Bakan Işıkhan'ı bekleyen gündem oldukça dolu görünüyor. İşte Bakan'ın öncelikli olarak ele alması gereken dosyalar:

**1. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu Toplanacak:**
2023 yılının ilk 5 ayı geride kalırken, 5 aylık enflasyon oranı yüzde 15,26 olarak gerçekleşti. Asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bu ay içinde toplanması bekleniyor. Komisyon toplantısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın da davet edilmesi öngörülüyor. Asgari ücrette yüzde 30-40 arasında bir artış yapılması gündemde. Bu yeni asgari ücret, temmuz ayından itibaren geçerli olacak.

**2. SSK ve Bağ-Kur Emekli Zammı:**
SSK ve Bağ-Kur emeklileri, 6 ayda bir zam alıyor ve bu zam oranı 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. 5 aylık verilere göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zammı yüzde 15,26 oldu. İlk 6 aylık dönemde emeklilere verilen zam miktarının yanı sıra, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu gibi emekli aylıklarında kademeli bir artışın gerçekleşmesi bekleniyor. Seyyanen artışlar, taban maaş zamları ve refah payı artışları için Meclis düzenlemeleri de yapılması gerekecek.

**3. Memur Maaş Zammı:**
Memurların toplu sözleşme gereği alacakları zam oranları, haziran ayı enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından netlik kazanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılacağını açıklamıştı. Mevcut maaş tablosunda bu seviyeye gelmek için yüzde 94'lük bir zam gerekiyor. Haziran ayı enflasyonu ile birlikte memurların alacağı zam farkı netleşecek ve üzerine refah payı eklenecek.

**4. Kurban Bayramı İkramiyesi:**
Bayram ikramiyesi tutarı, ara dönemde 1,100 TL iken yüzde 82 artırılarak 2,000 TL'ye yükseltilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu miktarın daha da artırılabileceğini söylemişti. İkramiyenin yükseltilmesi halinde, işlemleri tamamlanmamış EYT'liler de ikramiyeden faydalanabilecekler.

**5. Ev Hanımlarına Emeklilik Desteği:**
Aile Koruma Programı, özellikle ev hanımlarına emeklilik ve sosyal güvence sağlamayı amaçlıyor. Bu program kapsamında ev hanımlarının primlerinin bir kısmını devlet ödeyecek ve annelere erken emeklilik, uzaktan çalışma, esnek çalışma gibi destekler sunulacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu önemli dosyaları ele alarak, milyonlarca insanın yaşamını etkileyecek önemli kararlar almakla görevli.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!