Çin, Shenzhou-16 insanlı uzay aracıyla bugün tarihi bir anı yaşadı. Ülke, kendi adına bir ilki gerçekleştirerek uzaya ilk sivil astronotunu gönderdi. Bu önemli olay, Çin'in uzay keşifleri alanındaki başarısını bir kez daha gösterdi.
Saat 09.31'de Çin'in kuzeybatısındaki Gobi Çölü üzerindeki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden fırlatılan Shenzhou-16 (Kutsal Gemi) uzay aracı, 10 dakikalık bir yolculuğun ardından belirlenen yörüngeye güvenli bir şekilde oturdu. Shenzhou-16 misyonu, uzay istasyonunun "uygulama ve gelişme aşamasına" geçtikten sonra gerçekleşen ilk fırlatma görevi oldu.
Bu tarihi görevde yer alan ilk sivil astronot ise Beihang Üniversitesi'nden Profesör Gui Haichao oldu. Gui, uzay istasyonunda yük uzmanı olarak görev alacak ve yüklerin idaresi ve işleyişi ile uzay istasyonundaki bilimsel araştırmaların ve deneylerin yürütülmesinden sorumlu olacak.
Shenzhou-16 uzay aracı, yörüngedeki uzay istasyonu ile otomatik olarak buluşup kenetlendikten sonra, üç astronot çekirdek modüle geçecek ve görev değişimi gerçekleştirecek. Bu görev değişiminin ardından uzayda yaklaşık altı ay boyunca görev yapmış olan astronotlar yeryüzüne dönecekler.
Yeni astronot ekibi, uzay istasyonunda 5 ay kadar görev yapacak ve yörüngede uzay aracı dışı etkinlikler ile bilimsel deneyler gerçekleştirecek. Bu deneyler, yeni teknolojilerin test edilmesine olanak sağlayacak.
Çin'in 2021 yılında tamamladığı üç modülden oluşan uzay istasyonu inşaatı, ülkenin uzay çalışmalarındaki başarısının bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Çin, 2023 içinde daha fazla insanlı uzay görevi gerçekleştirmeyi planlıyor, bu da ülkenin uzay keşiflerindeki ilerlemesini sürdürdüğünü gösteriyor.
Çin, uzaya ilk sivil astronotu gönderdi
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.