İstanbul
01 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Çocukluk arkadaşı 3 mühendis istiridye mantarı üretiyor: Kilosu 70 liradan satılıyor

Çocukluk arkadaşı 3 mühendis istiridye mantarı üretiyor: Kilosu 70 liradan satılıyor
KIRIKKALE'DE ÇOCUKLUK ARKADAŞI 3 MÜHENDİS, KENDİ İMKANLARIYLA KURDUKLARI SERADA İSTİRİDYE MANTARI ÜRETEREK BÜTÇELERİNE EK KATKI SAĞLIYOR

Kırıkkale'nin Bahşılı ilçesinde yaşayan üç mühendis arkadaş, kendi girişimleriyle kurdukları sera içinde istiridye mantarı üreterek aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. 70 metrekarelik seralarında aylık 1 ton kapasiteye sahip olan bu üreticiler, elde ettikleri mantarları kilosunu 70 Türk Lirası fiyatla müşterilere sunuyorlar.

Maden mühendisi Sedat Ergün Kandemir, Sylvan Fotios ve Sylvan Ivory tohumları ekerek, her 40 günde bir kompost hasadı yaparak ürettiklerini belirtti. Özel bir madencilik şirketinde çalıştığını ifade eden Kandemir, üretim aşamasını yönettiğini ve bu işe üç arkadaşıyla birlikte giriştiklerini söyledi. Kandemir, "İşin üretim aşamasında ben varım. Kuluçka evresi, pim bağlama evresi ve hasat evresinde de sürekli ben ilgileniyorum. Şu an ektiğimiz tohum 'Sylvan Fotios' ve 'Sylvan Ivory'. Aslında bu mantar türleri aynıdır. Toplamda bu komposttan 2 hasat alıyoruz. 40 günde bir kompost hasadını bitirip, kompostu yenisiyle değiştiriyoruz." dedi.

Çevre mühendisi Hilmi Kılıç, arkadaşlarıyla birlikte bu işe başladıklarını ve Bahşılı ilçesinde mantar üretimine devam etmek istediklerini dile getirdi. "Çadırımızı kurduk ve şu an çok güzel verim alıyoruz. Bu işi büyütmeyi hedefliyoruz ve daha güzel yerlere gelmeyi düşünüyoruz." şeklinde konuşan Kılıç, yaz mevsiminde talebin düşmesine rağmen, istiridye mantarının özel bir müşteri kitlesi olduğunu söyledi.

Makine mühendisi Osman Demir ise ekonomik olarak kazançlarının iyi olduğunu belirterek, "Bahar ve kış aylarında mantara talep artıyor. Yazın, pazarda sebze fazla olduğu için talep biraz düşüyor, ancak istiridye mantarı özel bir ürün ve bu mantarı arayan müşterilerimiz var. Yaz aylarında bile ürünümüz elimizde kalmıyor. Kilogram fiyatı önceki yıllarda 60 Türk Lirasıydı, ancak kompost fiyatlarındaki artış nedeniyle ikinci ekimimizde fiyatı 70 Türk Lirasına çıkarmak zorunda kaldık. İlk ekimimizde 2.5 ton mantar ürettik ve ikinci ekimimizde aynı oranı yakalamayı planlıyoruz. Yani toplamda 5 ayda 5 ton mantar üretmeyi hedefliyoruz." şeklinde açıklamada bulundu.

Demir, genellikle kış ve bahar aylarında daha fazla satış yaptıklarını, yaz mevsiminde ise özel müşterilere ürün sattıklarını sözlerine ekledi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!