Doğu Karadeniz bölgesinde son günlerde etkisini gösteren şiddetli yağışlar, heyelanlar, taşkınlar ve sel felaketlerine yol açıyor. Bu doğal afetlerin ardından özellikle yüksek bölgelere bırakılan atıklar, sel sularıyla taşınarak Karadeniz kıyılarına ulaşıyor ve burada birikmeye başlıyor. Trabzon iline bağlı Sürmene ilçesinde yer alan Çamburnu Plajı, özellikle 2007 yılında kaybedilen "mavi bayrak" unvanı sonrasında evsel atıklar, plastik, metal, inşaat malzemeleri gibi çöplerle dolmuş durumda. Bu atıklar deniz ve doğa üzerinde ciddi bir tehdit oluşturuyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Coşkun Erüz, bu atıkların sel sonrası dere yataklarından denize taşındığını ve Karadeniz'in kirliliğinin her geçen gün arttığını ifade ediyor. Ancak, Doç. Dr. Erüz, bu sorunun sadece çöplerin toplanmasıyla çözülemeyeceğini vurguluyor ve halkın bilinçlenmesi gerektiğini belirtiyor. Doğanın çöp depolama alanı olmadığını, bu sorunun ancak çöp atma alışkanlıklarının değiştirilmesiyle çözülebileceğini söylüyor.
Karadeniz kıyılarındaki bu çöp birikimi, sadece Trabzon'da değil, tüm kıyılarda görülen bir sorun olarak dikkat çekiyor. Deniz kenarlarına atılan çöpler, her sel sonrası denize dökülerek deniz ve kıyı ekosistemine zarar veriyor. Doç. Dr. Erüz, ataların söylediği gibi, "dere gider kumu kalır" lafının yerine "dere gider, çöpü kalır" şeklinde değiştiğini dile getiriyor ve çevreye daha duyarlı davranmanın önemine vurgu yapıyor.
‘Dere gitti, çöpü kaldı’
Selay SAYKAL-Selçuk BAŞAR/TRABZON,(DHA)- DOĞU Karadeniz’de, son günlerde heyelan, taşkın ve sellere yol açan sağanaklar nedeniyle özellikle yüksek kesimlere bırakılan çöpler, derelere sürükleniyor. Karadeniz kıyılarına ulaşan çöpler birikiyor. Trabzon’da ‘mavi bayrak’ unvanını 2007 yılında kaybeden Çamburnu Plajı’na ulaşan evsel atıkların yanında, plastik, metal ve inşaat malzemesi gibi çöpler, kirlik oluşturuyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Coşkun Erüz, “Atalarımızın bir lafı vardır, ‘dere gider kumu kalır’ diye. Dere gidiyor, kumu da değil çöpü kalıyor. Doğa bizim çöplüğümüz değil” dedi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.