İstanbul
18 Kasım, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Dik duramıyorsanız dikkat

Dik duramıyorsanız dikkat
FİZYOTERAPİST - SCHROTH TERAPİSTİ GÜLNİHAL ERTÜRK, DİK DURMADA ZORLUK ÇEKME, KIYAFETLERİN VÜCUDA TAM OTURMAMASININ SKOLYOZ’UN BELİRTİSİ OLABİLECEĞİNİ SÖYLEDİ

Fizyoterapist ve Schroth Terapisti Gülnihal Ertürk, skolyozun belirtileri hakkında önemli bilgiler vererek, dik durmada zorluk çekme ve vücuda tam oturmayan kıyafetlerin bu rahatsızlığın işaretleri olabileceğini açıkladı. Ertürk, omurga eğriliği konusunda farkındalık yaratmayı amaçladı ve skolyozun tanımını yaparak başladı.

Ertürk, "Omurga eğriliği sağlıklı bir omurga duruşunda omurların düz bir çizgi üzerinde sıralandığını gösterir. Omuzlar ve kalçaların yüksekliği simetrik ve başın merkez çizgisindedir. Ancak skolyoz durumunda bu düz çizgi bozulmaya başlar ve omurlar zaman içinde sağa veya sola kaymaya başlar. Bu, omurların ekseni etrafında dönmesiyle de desteklenebilir ve sonuç olarak göğüs kafesi ve kalçada kaymalar meydana gelebilir. Scoliosis Research Society'ye (SRS) göre, Cobb açısı 10 derecenin üzerinde olan omurga eğrileri skolyoz olarak kabul edilir" dedi.

Ayrıca, skolyozun tesadüfen çekilen grafilerde de tespit edilebileceğini belirten Ertürk, "Skolyoz, erken dönemlerde herhangi bir belirti göstermeyebilir ve herhangi bir röntgen veya grafik incelemesi sırasında tesadüfen fark edilebilir. Ayrıca omuz ve kürek kemiklerinin aynı yükseklikte olmaması, bir kalçanın diğerine göre daha önde veya arkada olması, dik durmada güçlük çekme ve omurgada asimetrik kavisler gibi belirtiler skolyoz hastalığının işaretleri olabilir" diye ekledi.

Ertürk, skolyoza neden olan faktörlerin arasında ağır sırt çantaları taşımanın olmadığını da vurguladı ve şunları söyledi: "Genellikle skolyozun nedeni bilinmemektedir ve bu durumda idiyopatik skolyoz adı verilir. Diğer nedenler ise kas ve sinir hastalıkları ile metabolik hastalıklara bağlı olan skolyozlardır. Skolyoz, özellikle kemik gelişimi devam eden çocuklarda daha belirgin hale gelebilir. Erken teşhisle skolyoz veya kifoz (kamburluk) kontrol altına alınabilir."

"Fizyoterapist desteği olmadan yüzme skolyoza neden olabilir"

Skolyozlu bireylerin dikkat etmesi gereken bir diğer konunun yüzme olduğuna dikkat çeken Ertürk, şunları belirtti: "Sanıldığının aksine, fizyoterapist desteği olmadan yapılan yüzme, yatış ve duruş bozukluğu gibi faktörlerin skolyoza neden olmadığını göstermektedir. Ancak herhangi bir belirti göstermeyen ve tedavi edilmemiş skolyozlu bireylerin yüzme yaparken fizyoterapist gözetiminde olmaları önemlidir. Skolyozlu bireylerin omurgasındaki deformiteler üç boyutludur ve tedavisi de üç boyutlu egzersizler gerektirir. Schroth yöntemi, skolyoz tedavisinde kanıtlanmış etkili bir yöntemdir."

Son olarak, Ertürk, skolyoz tedavisinin her birey için farklılık gösterebileceğini ve fizyoterapist eşliğinde çalışmanın tedavi sürecini olumlu yönde etkileyebileceğini vurgulayarak, "Skolyozun derecesi akciğer fonksiyonlarını etkilemeye başladıysa, eğrilik hızla artıyorsa ve derecesi yüksekse, cerrahi müdahale gerekebilir. Ancak cerrahi öncesi ve sonrası fizyoterapist rehberliğinde çalışma, sürecin daha başarılı olmasına yardımcı olabilir" dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!