İstanbul
23 Eylül, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Disk pilleri çocuklardan uzak tutun: Yutarlarsa tehlike büyük

Disk pilleri çocuklardan uzak tutun: Yutarlarsa tehlike büyük
Özlem YURTÇU KARABULUT, Mehmet CANBULAT / İSTANBUL, (DHA)-  AYAKKABI fermuarından metal vidaya, beton çivisinden bilekliğe, çocuklar her türlü yabancı cismi yutabiliyor ya da soluk borusuna kaçırabiliyor. Özellikle soluk borusuna kaçan yabancı cisimlerin hayati tehlike yarattığına işaret eden Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği’nden Opr. Dr. Mehmet Çakmak, bu tip olayların en çok 6 ay ila 2 yaş arası çocuklarda görüldüğünü anlatarak aileleri uyardı. Çakmak, ”Solunum yolundan beton çivisi, demir vida, yemek borusundan metal para çıkardığımız çocuklar oluyor. Hatta 1 yaşındaki bir hastam yemek borusundan nasıl geçtiğine hayret ettiğimiz koca bir bileklik yutmuştu. Aileler bu yaş aralığındaki çocuklarda çok dikkatli olmalı. En tehlikelisi ise metal para şeklindeki disk piller. Çünkü bunlar alkali yapılarından dolayı yemek ve nefes borusunda yanıklara ve delinmelere neden olabiliyor” dedi. ”SOLUK BORUSUNA KAÇAN CİSİMLER HAYATİ TEHLİKE YARATIYOR”

Çocukların her türlü yabancı cisimi yutma veya solunum borusuna kaçırma eğiliminde olduğu uyarısı yapılıyor. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği'nden Opr. Dr. Mehmet Çakmak, bu tür olayların genellikle 6 ay ile 2 yaş arasındaki çocuklarda görüldüğünü belirtiyor. Özellikle solunum yoluna kaçan cisimlerin hayati tehlike oluşturduğunu vurgulayan Dr. Çakmak, aileleri bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Çakmak, solunum yolu ve yemek borusuna kaçan cisimlerin tedavi edildiğini ve bazen bu cisimlerin çok ilginç olduğunu ifade ediyor. Örnek olarak, ayakkabı fermuarından tutun inşaatta kullanılan beton çivisine kadar farklı cisimlerin yutulduğunu söylüyor. Ayrıca, özellikle bebeklerde kullanılan takıların da tehlikeli olabileceğine dikkat çekiyor.

Özellikle çocuklar ek gıdaya geçtikten sonra bu tür durumlara daha sık rastlandığını söyleyen Dr. Çakmak, en sık rastlanan yutulan cisimler arasında metal paraların bulunduğunu belirtiyor. Disk piller gibi cisimlerin ise alkali yanığa neden olabileceğini ve hayati tehlike yaratabileceğini vurguluyor.

Ailelere çocuklarının bu risklere karşı dikkatli olmaları ve evdeki tehlikeli cisimlere karşı önlem almaları tavsiye ediliyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!