İstanbul
18 Kasım, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Diyabetliler bayramda sık ama az yemeğe özen göstermeli

Diyabetliler bayramda sık ama az yemeğe özen göstermeli
DAHİLİYE UZMANI DR. ALİ NİZAMOĞLU, "BAYRAMDA AZ MİKTARDA VE SIK YEMEYE ÖZEN GÖSTERİLMELİ. ÖĞLEN YEMEĞİNDE ZEYTİNYAĞLI SEBZE YEMEKLERİ İLE HAFİF IZGARA ET VE SALATADAN OLUŞAN BİR SOFRA, ARA ÖĞÜNDE MEYVE VEYA YOĞURT, AKŞAM YEMEĞİNDE DE HAFİF BESİNLER TERCİH EDİLMELİDİR" DEDİ.

Dahiliye Uzmanı Dr. Ali Nizamoğlu, "Bayramda az miktarda ve sık yemeye özen gösterilmeli. Öğlen yemeğinde zeytinyağlı sebze yemekleri ile hafif ızgara et ve salatadan oluşan bir sofra, ara öğünde meyve veya yoğurt, akşam yemeğinde de hafif besinler tercih edilmelidir" dedi.

Diyabet hastalarına Ramazan bayramı ile birlikte beslenme uyarılarında bulunan Hayat Hastanesi Dahiliye Uuzm. Dr. Ali Nizamoğlu, “Ramazan ayının bitişinin ardından özellikle oruç tutan diyabetik bireylerin bayramda öğün sayısını arttırması ve yüksek miktarda şeker, yağ ve tuz içeren besinlerin tüketimi kan şekerinde ani dalgalanmalara sebep olurken hayati bir risk oluşturabilir. Bayram süresince hiperglisemi atakları açısından hastanın uyarılması ve glukoz takibi gerekir” dedi.

Diyabetli hastaların günlük yaşamlarında uyguladıkları özel beslenme programına ve tedavilerine aynen devam etmeleri gerektiğini ifade eden Hayat Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ali Nizamoğlu, “Sabah kahvaltı ile beslenmeye başlanmalı. Kahvaltıda ağır kızartmalar, poğaça, açma ve börek gibi hamur işleri ile sucuk, salam ve sosis gibi ısıl işlem görmüş besinlerden uzak durulmalıdır. Peynir, yumurta ve süt gibi protein kaynakları, zeytinin yanı sıra salatalık ve domates gibi sebzeler, ekmek tercihi bakımından da tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir. Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kurubaklagiller tüketilmelidir. Günde en az 2-2,5 lt su içilmelidir. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen kafeinli, gazlı ve şeker oranı yüksek içeceklerden uzak durulmalıdır. Şerbetli tatlı, çikolata, şeker, hamur işi gibi hızlı kan şekerini yükselten gıdalar yerine sütlü tatlılar, yaş veya kuru meyveler, kavrulmamış kuruyemişler ikram edilmeli. Ayrıca tatlıyı geri çevirenlere ısrar edilmemelidir” şeklinde konuştu.

Uzm. Dr. Ali Nizamoğlu, “Bayramda az miktarda ve sık yemeye özen gösterilmeli. Öğlen yemeğinde zeytinyağlı sebze yemekleri ile hafif ızgara et ve salatadan oluşan bir sofra, ara öğünde meyve veya yoğurt, akşam yemeğinde de hafif besinler tercih edilmelidir. Egzersiz yapmak kan şekerini dengeleyecektir, düzenli egzersiz yapılmalıdır” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!