İstanbul
07 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

DOSABSİAD Başkanı Çevikel: Vize engeline karşı yeşil pasaport çözüm olabilir

DOSABSİAD Başkanı Çevikel: Vize engeline karşı yeşil pasaport çözüm olabilir
ÖZELLİKLE AVRUPA VE ABD’NİN TÜRK İHRACATÇISININ ÖNÜNE ÇIKARDIĞI VİZE ENGELİ, İŞ DÜNYASININ DIŞ TİCARET ÇALIŞMALARINI SEKTEYE UĞRATTI. TİCARİ VİZE BAŞVURULARINA ÖNCELİK TANINMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTEN DOSABSİAD BAŞKANI NİLÜFER ÇEVİKEL, BU SÜREÇTE YEŞİL PASAPORTUN ÇIKIŞ YOLU OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLECEĞİNİ SÖYLEDİ.

Özellikle Avrupa ve ABD'nin Türk ihracatçılarının önünü tıkayan vize engeli, iş dünyasının uluslararası ticaret çabalarına büyük bir darbe vurdu. Bu sorunu çözmek adına ticari vize başvurularına öncelik verilmesi gerektiğini belirten DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, bu dönemde yeşil pasaportun önemli bir çıkış yolu olabileceğini dile getirdi.

İhracat yapan firmaların fuarlar, ticaret heyetleri organizasyonları ve yurtdışı müşteri ziyaretleri gibi etkinliklere katılım noktasında zorluklar yaşadığını vurgulayan Çevikel, bu sorunun çözülmemesi durumunda ihracatın büyük zararlar görebileceği uyarısında bulundu. Özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Türkiye'ye uyguladığı vize engelinin ve Almanya'nın Türkiye, Çin ve Fas için başlattığı pilot uygulamanın iş dünyasının endişesine neden olduğunu belirtti.

DOSABSİAD Başkanı, "Tüm bu zorluklar, ihracat hedeflerine ulaşma konusunda büyük engeller oluşturuyor. DOSABSİAD olarak 600'den fazla firmayla ve 50 bin istihdamla yıllık 5 milyar dolarlık bir ihracat katkısı sağlıyoruz. Avrupa başta olmak üzere yaşanan bu olumsuz gelişmeler, küresel pazarlardaki iş ilişkilerimizi etkiliyor ve ihracat odaklı büyüme hedeflerimize zarar veriyor. İhracatı olumsuz etkileyen bu sorun, ihracatçılarımızın birinci öncelikli gündem maddesi haline geldi" dedi.

Çevikel, ihracat dünyasının ürünlerini tanıtma konusundaki önemli araçlardan olan fuarlar ve ticaret heyetlerinin ne kadar kritik olduğuna da vurgu yaptı. Son dönemlerde fuarların sık sık yapıldığına dikkat çeken Çevikel, birçok firmanın bu organizasyonlara katılamadığını ve bu durumun ihracatçılara zarar verdiğini belirtti. Bu süreçte ticari vize başvurularına öncelik verilmesi gerektiğini dile getirdi ve vize krizinin çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, iş dünyasının temsilcisi olan özel sektörün yurtdışındaki temaslarını kolaylaştırmak adına yeşil pasaportun öncelikli olarak gündeme alınmasını talep etti. Hükümetten ve AB yetkililerinden, her iki tarafın da ticaretini olumsuz etkileyen bu süreçte sorunun bir an önce çözülmesini beklediğini ifade etti.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!