İstanbul
09 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Dünya genelinde her 6 çocuktan biri aşırı yoksulluk içinde yaşıyor

Dünya genelinde her 6 çocuktan biri aşırı yoksulluk içinde yaşıyor
DÜNYA GENELİNDE HER 6 ÇOCUKTAN BİRİ AŞIRI YOKSULLUK İÇİNDE YAŞIYOR (İSMAİL COŞKUN)

Dünya genelinde gelir eşitsizliği ve yoksulluk sorunu hızla büyümeye devam ediyor. Dünya Bankası ve UNICEF'in son raporuna göre, 333 milyon çocuk aşırı yoksulluk içinde yaşam mücadelesi veriyor. Raporda her 6 çocuktan birinin aşırı yoksulluk içinde yaşadığı vurgulanıyor.

Dünya Bankası ve UNICEF tarafından yayınlanan "Uluslararası Yoksulluk Sınırlarına Göre Çocukların Parasal Yoksulluğuna İlişkin Küresel Eğilimler" başlıklı analize göre, Sahra Altı Afrika bölgesi, aşırı yoksulluk içinde yaşayan çocukların en fazla olduğu yer olarak öne çıkıyor. Bu bölgedeki çocuklardan yüzde 71,1'i aşırı yoksulluk içinde yaşıyor.

Aşırı yoksulluk oranlarının artmasının nedenleri arasında hızlı nüfus artışı, yetersiz sosyal koruma önlemleri ve küresel eğilimler arasında COVID-19, çatışmalar ve iklimle ilgili felaketler bulunuyor.

Rapora göre, dünya genelinde çocuklar, nüfusun sadece üçte birini oluşturmalarına rağmen, aşırı yoksul koşullarda yaşayanların yüzde 50'sinden fazlasını temsil ediyorlar. Çocukların, gıda, temizlik, barınma, sağlık hizmetleri ve eğitim gibi temel ihtiyaçlardan yoksun olduğu aşırı yoksulluk içindeki ailelerde yaşama olasılıkları yetişkinlere göre iki kat daha fazla.

Aşırı yoksulluk sınırları 2022'de güncellendi ve bu sınırlara göre günde 2,15 doların altındaki gelir aşırı yoksulluk olarak kabul ediliyor. Bu sınırlara göre, dünya genelinde yaklaşık 333 milyon çocuk aşırı yoksulluk içinde yaşıyor. Ayrıca, 829 milyon çocuk 3,65 doların altındaki yoksulluk sınırının altında yaşıyor ve 1,43 milyar çocuk da günde 6,85 doların altında gelirle hayatlarını sürdürüyor.

Dünya Bankası Yoksulluk ve Hakkaniyet Küresel Direktörü Luis-Felipe Lopez-Calva, raporun sonuçlarına dikkat çekerek, 333 milyon çocuğun aşırı yoksulluk içinde yaşadığı bir dünyanın kabul edilemez olduğunu vurguladı. Lopez-Calva, tüm çocukların yoksulluktan kurtulmalarını sağlayacak bir yolun açık olması gerektiğini ve bu çabaların öncelikle çocukların refahını ön planda tutması gerektiğini belirtti.

Rapor ayrıca en dezavantajlı koşullardaki çocukların aşırı yoksulluktan daha fazla etkilendiğini gösteriyor. Özellikle çatışma bölgeleri ve dezavantajlı ülkelerde her 3 çocuktan biri aşırı yoksul koşullarda yaşıyor, bu oran kırılgan olmayan ülkelerde ise 10 çocuktan 1'ini oluşturuyor. Dünya genelinde her 6 çocuktan biri aşırı yoksulluk içinde yaşıyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!