İstanbul
27 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Göktaş: “Sepsis erken tanı ve uygun tedaviyle ölüm oranlarının azaltılabileceği bir hastalıktır”

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Göktaş: “Sepsis erken tanı ve uygun tedaviyle ölüm oranlarının azaltılabileceği bir hastalıktır”
ANKARA ATATÜRK SANATORYUM EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ENFEKSİYON HASTALIKLARI UZMANI UZM. DR. EMİNE FIRAT GÖKTAŞ, "SEPSİS ERKEN TANI VE UYGUN TEDAVİYLE ÖLÜM ORANLARININ CİDDİ AZALTILABİLECEĞİ BİR HASTALIKTIR" DEDİ.

Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Emine Fırat Göktaş, 13 Eylül Dünya Sepsis Günü vesilesiyle Sepsis hastalığına ve erken tanının önemine dikkat çekti.

Uzm. Dr. Emine Fırat Göktaş, Sepsis'in hayatı tehdit eden bir iç organ fonksiyonu kaybı olduğunu vurgulayarak, dünya genelinde her yıl yaklaşık 50 milyon kişinin Sepsis'e yakalandığını ve 11 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Sepsis'in önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Göktaş, farklı mikroorganizmaların Sepsis'e neden olabileceğini, en yaygın olarak bakterilerin bu hastalığa yol açtığını, ancak virüsler, mantarlar ve parazitlerin de nadiren Sepsis'e sebep olabileceğini söyledi.

Risk grubundaki kişilere de değinen Göktaş, 1 yaş altı çocuklar, 60 yaş üstü yetişkinler, kronik akciğer, karaciğer, kalp, böbrek hastalığı olan bireylerin yüksek risk taşıdığını belirtti. Bununla birlikte, travma ve yanık gibi durumlar, diyabet hastalığı da Sepsis riskini artırabilen faktörler arasında olduğunu ekledi.

Sepsis hastalığının belirtileri hakkında da bilgi veren Göktaş, ateş, kas ağrıları, titreme, terleme, nefes darlığı, bilinç bozuklukları, idrar miktarında azalma, ciltte solukluk veya döküntülerin sıkça görüldüğünü ifade etti.

Sepsis'in erken teşhis ve uygun tedavi ile ölüm oranlarını ciddi şekilde azaltılabileceğine dikkat çeken Göktaş, bunun yanı sıra koruyucu önlemlerin alınarak hastalığın önüne geçilebileceğini belirtti. El hijyenine dikkat, aşıların tam olarak yapılması, hastane enfeksiyonlarının engellenmesi ve temiz su kaynaklarına ulaşım gibi önlemleri sıralayan Göktaş, Sepsis'e karşı farkındalığın artırılmasının toplum genelinde ve sağlık çalışanları arasında önemli olduğunu vurguladı. Bu sayede enfeksiyonların önlenebileceğini ve dolayısıyla Sepsis'in gelişiminin önlenebileceğini söyledi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!